Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Aneta Čapková pro iDNES.cz

Zisk Facebooku překonal očekávání, příjmy a počet uživatelů ale ne

  • 0
Americká společnost Facebook zvýšila ve třetím čtvrtletí zisk na 5,14 miliardy amerických dolarů (117,3 miliardy korun) z loňských srovnatelných 4,7 miliardy dolarů. Zisk překonal očekávání analytiků. Měsíční počet uživatelů však za odhady zaostaly, příjmy rostly nejpomaleji za zhruba šest let.

Akcie firmy, která provozuje největší sociální síť světa, po oficiálním uzavření trhů v první reakci zamířily dolů, později se pohybovaly jako na houpačce.

Zisk na akcii činil 1,76 dolaru, zatímco analytici v anketě společnosti Refinitiv čekali zisk 1,48 dolaru. Celkové příjmy společnosti stouply o 33 procent na 13,73 miliardy dolarů (313,3 miliardy korun) proti očekávané částce 13,78 miliardy dolarů. Facebook uvedl, že jeho příjmy negativně ovlivnil nepříznivý vývoj směnných kurzů.

Počet měsíčních aktivních uživatelů činil 2,27 miliardy. Analytici ale čekali, že počet uživatelů dosáhne 2,29 miliardy.

Zpomalení růstu po letech dobrých výsledků je hlavní obavou investorů a slabší počet uživatelů ve třetím čtvrtletí tyto obavy jen podtrhuje. Firma varovala, že růst jejího zisku a příjmů by mohl být nejpomalejší za několik let.

Výdaje Facebooku prudce vzrostly, protože firma se snaží opevnit proti podvodníkům a hackerům a investuje do přitažlivějšího obsahu jako například video. Celkové výdaje firmy ve třetím čtvrtletí stouply o 53 procent na 7,95 miliardy amerických dolarů, uvedla agentura Reuters.

Facebook minulé čtvrtletí varoval, že růstu jeho příjmů nejméně po zbytek roku výrazně zpomalí, zatímco výdaje budou nadále růst. Následující den se jeho akcie propadly o 19 procent. To byl nejvyšší denní propad od chvíle, co se s akciemi firmy obchoduje na burze, a akcie od té doby neoživily.

V úterý v řádném obchodování zpevnily o 2,91 procenta na 146,23 dolaru. Po zveřejnění výsledků nejprve klesly až o více než pět procent, později se začaly střídavě pohybovat oběma směry, podle toho jak investoři hodnotili výsledky.


Video