PŘÍRODA A VĚDA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (single) Lukáš Zeman, volný fotograf –...

PŘÍRODA A VĚDA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (single) Lukáš Zeman, volný fotograf – Orangutaní matka s umírajícím potomkem: Orangutaní matka s umírajícím potomkem v náručí v oblasti centrálního Kalimantanu (Bornea) doplácí na kácení původního primárního pralesa. | foto: Czech Press Photo

Ředitelka Czech Press Phota si za podobou soutěže stojí, i navzdory kritice

  • 6
Ředitelka soutěže Czech Press Photo Veronika Souralová, kterou kritizuje několik předních českých fotografů, si stojí za podobou tuzemské soutěže. Jan Šibík, Tomki Němec či Milan Jaroš v úterý uvedli, že se soutěže letos nezúčastní, neboť podle nich ztratila svůj kredit.

Úvahy o tom, kam dále soutěž směřovat, gradovaly po zveřejnění loňské vítězné fotografie.

„Fotografie roku vždy vzbuzuje a bude vyvolávat emoce i polemiku, ale jedná se o rozhodnutí odborné renomované mezinárodní poroty,“ sdělila ve středu ČTK Souralová v reakci na otevřený dopis fotografů.

Uzávěrka 25. ročníku soutěže Czech Press Photo (CPP) je 30. září. Loni mezinárodní porota vybírala z šesti tisíc přihlášených příspěvků od více než 400 autorů.

Všechny vítězné fotografie Czech Press Photo 2018

Veronika Souralová převzala vedení soutěže před několika lety po její zakladatelce Daniele Mrázkové. Partnerem soutěže se tehdy stala společnost Trigema, ve které figuruje manžel současné ředitelky soutěže Marcel Soural. V prostorách společnosti v Praze Butovicích také Czech Press Photo má své nové sídlo. 

Pod novým vedením se uskutečnily některé změny v soutěži, přibyly či ubyly některé kategorie a také vznikla nová samostatná soutěž Czech Nature Photo.

Loni v soutěži Czech Press Photo zvítězil snímek Lukáše Zemana, který podle něj zachycuje samici orangutana s umírajícím potomkem na Borneu, kde tito primáti trpí ustupujícím pralesem. Snímek vyvolal kritiku předních fotografů, podle nichž není žurnalistickým snímkem a autor mohl jeho význam posunout formulací popisku. Porota za vítězstvím snímku ale stála.

Kritici a signatáři dopisu vyzvali vedení CPP k proměně soutěže. Chtějí jí vrátit zaměření na žurnalistickou fotografii, porota by se podle nich měla každoročně obměňovat, hlasovat veřejně, uplatňovat požadavky na autentičnost fotografie a omezit manipulaci s obrazem i vyzněním snímku.

„Ani po vzrušené debatě, kterou jsme v médiích a na sociálních sítích otevřeli, porota výsledek nerevidovala. Pro nás, profesionály, to bylo velké zklamání. V době, kdy se žurnalistika nachází v krizi, demokratické státy bojují s fake news a svět se stává víc a víc nepřehledným, zvítězí v soutěži novinářské fotografie takto sporný snímek,“ píší ředitelce.

„Jedná se o tradiční zcela dobrovolnou soutěž, která již 25 let slouží fotografům jako platforma pro jejich osobní prezentaci a formou výstav pro širokou veřejnost,“ uvedla Souralová. Kvalita soutěže je podle ní určována kvalitou zaslaných příspěvků. „Transparentnost posuzování soutěžních prací zcela zaručuje jednak jejich anonymní prezentace, ale především mezinárodní odborná porota, která se pravidelně obměňuje,“ uvedla.

Czech Press Photo pořádá letos 9. října konferenci o roli obrazového novinářství v digitální době. Konference se účastní hosté z celého světa v čele s programovým ředitelem soutěže World Press Photo Davidem Campbelem.

,

Video