Současné sídlo Českého rozhlasu Brno stavěl Arnošt Wiesner jako budovu České...

Současné sídlo Českého rozhlasu Brno stavěl Arnošt Wiesner jako budovu České banky Union. Na domě má pamětní desku. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Brněnské studio Českého rozhlasu se otevřelo po čtyřleté rekonstrukci

  • 0
Skončila kompletní čtyřletá rekonstrukce budovy regionální stanice Český rozhlas Brno. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral a ředitelka Českého rozhlasu Brno Hana Ondryášová ve čtvrtek slavnostně znovuotevřeli prostory nejstarší, největší a nejposlouchanější regionální stanice Českého rozhlasu.

U slavnostního otevření zrekonstruované budovy byla i kmotra herečka Zdena Herfortová. Hostům na místě zahráli muzikanti z Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma se zpěvačkou Zuzanou Gamboa.

„Celá rekonstrukce byla realizována za pečlivého a soustavného dozoru odboru památkové péče Magistrátu města Brna a pracovníků Národního památkového ústavu, protože se jedná o jednu z nejvýznamnějších realizací brněnského meziválečného funkcionalismu. Budova byla původně postavena v roce 1925-26 pro Českou banku Union, architektem byl Ernst Wiesner,“ popsala ředitelka regionální stanice Český rozhlas Brno Hana Ondryášová.

První etapa rekonstrukce začala v roce 2017 a týkala se celého nezbytného technického zázemí budovy v suterénu, kompletního přemístění celého programového archivu brněnského rozhlasu, který zahrnuje především jedinečné záznamy na magnetofonových páscích a gramodesek, a především zásadní přebudování již nevyhovujících studií a režií v přízemí, včetně největšího Studia 7.

Další etapy rekonstrukce postupně obsáhly celý zbytek budovy, včetně střešní zahrady, centrálního světlíku anebo unikátního mramorového schodiště. Architekti z brněnského ateliéru Tišnovka pod vedením Miloše Klementa navrhli opravy tak, aby vysílání nebylo narušeno. V budově tak dočasně vyrostlo i několik provizorních stěn proti hluku a prachu, které ochránily živé vysílání i natáčecí studia.

„Brněnský rozhlas začal vysílat hned rok po pražském 1. září 1924 a patří tak k nejstarším a největším rozhlasovým regionálním stanicím. Rekonstrukce historicky cenné budovy a modernizace činoherních a hudebních studií je dalším významným mezníkem pro regionální vysílání Českého rozhlasu,“ doplnil generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral

Rekonstrukce umožnila přesunout vysílací studia do příhodnější a bezpečnější polohy v mezipatře. Nový moderní vysílací komplex je bezbariérový, jedinou neodstranitelnou překážku v podobě čtyř schodů zdolají imobilní návštěvníci pomocí speciálního schodolezu.


Video