ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Kvůli údržbě žižkovského vysílače nešla dopoledne v Praze televize

  • 11
Do 15 hodin byla plánována výluka televizního a rozhlasového vysílání z pražského žižkovského vysílače. Z vysílače Praha - Žižkov tak nevysílal veřejnoprávní multiplex 21 České televize, multiplex 22 a multiplex 23. Výluka se týkala také Regionálních multiplexů 8 a 12, píše server Digitální rádio. Podle mluvčí České televize výluka skončila po jedenácté hodině.

Výluka televizního a rozhlasového vysílání z vysílače Praha - Žižkov se dotkla pouze těch diváků, kteří přijímají signál právě z tohoto vysílače. Diváků, kteří přijímají signál z vysílače Praha - Cukrák se výluka netýká, upozorňuje server Digitální rádio.

Doplnil, že výluka rozhlasového vysílání byla již od půlnoci do páté hodiny ranní. V danou dobu nebylo podle serveru možné naladit nejen analogové vysílání VKV, ale i digitální rádio DAB+.

Podle webu České televize jsou na příští týden plánovány další výluky, například vysílačů na Klínovci, v Chebu nebo Hronově. 

Veřejnoprávní multiplex 21 České televize zahrnuje programy ČT1, ČT2, ČT24, ČT sport a ČT :D/ČT art. Multiplexy 22 a 23 například stanice televize Prima, Novy, Barrandov či Šlágr TV, podobně jako regionální multiplexy.

ČT bude tlumočit do znakové řeči všechny tiskové brífinky

Česká televize kvůli situaci kolem šíření koronaviru rozšiřuje informační servis. 

Pro nejmenší diváky připravila na webu Déčka speciální stránku, která jim srozumitelně zodpoví nejdůležitější otázky. „Vzhledem k uzavření všech škol předpokládáme, že se děti o koronavirus budou velmi zajímat, některé možná budou mít i obavy. Rozhodli jsme se vytvořit infostránku, kde dětem adekvátně jejich věku srozumitelně odpovíme na otázky, které by si mohly klást,“ uvedla kreativní producentka Centra dramaturgie nových médií Štepánka Sunková k obsahu stránky www.decko.cz/koronavirus, kterou ČT spustí ve středu odpoledne.

Počínaje středou veřejnoprávní televize také rozšiřuje informační servis pro sluchově a zrakově hendikepované diváky. Těm dosud nabízela skryté titulky a audio description u všech zpravodajských pořadů a k tomu vše podstatné, i z tiskových konferencí, v půlhodinových Zprávách vysílaných v 16 a v 17 hodin a ve Zprávách ve znakovém jazyce vysílaných na programu ČT2. V úterý k nim přidala do znakového jazyka tlumočenou hlavní zpravodajskou relaci Události na ČT24 a počínaje středou tlumočí do znakového jazyka také všechny tiskové brífinky týkající se koronaviru. 

Nejaktuálnější informace naleznou podle mluvčí ČT Karolíny Blinkové diváci nejen v informační liště programu ČT24, ale nově i na programech ČT1 a ČT2. Jednička České televize bude navíc divákům v předělech mezi pořady připomínat také základní hygienická doporučení a obecná pravidla zamezující šíření koronaviru. Veškeré podstatné informace nabízí také speciál webu ČT24.


Video