Bělorusko - ilustrační záběr

Bělorusko - ilustrační záběr | foto: Profimedia.cz

Bělorusko označilo tři opoziční média za extremistická, za přihlášení hrozí vězení

  • 6
Běloruské ministerstvo vnitra v pátek označilo tři opoziční média NEXTA, NEXTA Live a LUXTA za extremistické organizace, a lidem tak za přihlášení k nim hrozí až sedm let vězení. Německá stanice Deutsche Welle (DW) informovala, že běloruské úřady v zemi zablokovaly přístup na její webové stránky.

„Dnes se v Bělorusku objevilo 1,4 milionu dalších extremistů. Ministerstvo vnitra uznalo telegramové kanály NEXTA, NEXTA Live a LUXTA za ‚extremistické formace‘. To znamená, že proti tvůrcům, administrátorům a předplatitelům v Bělorusku mohou být zahájena trestní řízení,“ reagovala NEXTA.

Sociální média, jako je například Telegram, se loni široce využívala při masových pouličních protestech proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Šířily se přes ně informace ke koordinaci demonstrací, ale také se jejich prostřednictvím sdílely záběry brutálních policejních zásahů.

Zpravodajské médium NEXTA, které provozují Bělorusové z exilu v Polsku, má na Telegramu tři kanály, včetně NEXTA Live. Ten v zemi s 9,5 miliony obyvateli sleduje téměř milion odběratelů.

„Ministerstvo vnitra rozhodlo o označení skupiny občanů provozující extremistickou činnost prostřednictvím telegramových kanálů NEXTA, NEXTA Live a LUXTA za extremistickou formaci a o zákazu její činnosti,“ oznámilo ministerstvo v pátečním prohlášení.

Aplikace, která otevírá okno do Běloruska. Telegram poráží i cenzuru

Trestní postih v souvislosti s činností NEXTA už existoval, avšak jen za šíření jejích materiálů. Přitom hrozila maximálně pokuta nebo omezení svobody nejvýše na 30 dnů. Nové rozhodnutí ale znamená, že předplatitelé mohou být odsouzeni až k sedmiletému vězení.

Podle běloruské novinářské asociace byl omezen přístup i k dalším zpravodajským webům. Týká se to zejména stránek Current Time, které spadají pod Rádio Svobodná Evropa financované Washingtonem, a nezávislého deníku Novy čas.

Podle serveru Meduza bylo v Bělorusku za extremistické už označeno přes 100 telegramových kanálů. Většina z nich se zaměřuje na politická témata a kritiku současného běloruského vedení.

Německá stanice Deutsche Welle v pátek informovala, že v Bělorusku nejsou přístupné její materiály ani v jedné z 32 jazykových mutací. Ministerstvo informací podle státní agentury BelTA tento krok zdůvodnilo tím, že DW poskytovala materiály, které soudy označily za extremistické.

Německo v pátek kritizovalo blokování DW a požadovalo okamžité obnovení přístupu k jeho webu, oznámil mluvčí německého ministerstva zahraničí. Šéf DW Peter Limbourg potvrdil, že běloruské úřady zdůvodnily přerušení přístupu údajně extremistickou povahou obsahu vysílaného prostřednictvím internetových stránek DW. 

„Obvinění vznesená proti DW jsou naprosto směšná,“ řekl Limbourg. Dodal, že DW protestuje proti přerušení, které se jeví jako „zoufalý čin“, jenž má zabránit obyvatelům Běloruska v přístupu k „objektivním informacím o situaci v jejich vlastní zemi“.

Hrdinný taxikář pomohl běloruskému demonstrantovi utéct před policií

Loni v létě vypukly v Bělorusku rozsáhlé demonstrace proti oficiálnímu vyhlášení Alexandra Lukašenka vítězem prezidentských voleb. Opozice je přesvědčena, že hlasování provázely podvody a že skutečnou vítězkou byla Svjatlana Cichanouská, kterou úřady donutily k opuštění země. Lukašenko postupně protesty tvrdě potlačil a vězněním svých odpůrců se snaží v zemi umlčet veškerý nesouhlas.

,

Video