| foto: Mediahub

Aktuálně.cz muselo stáhnout článek kvůli intervenci Vrchního státního zastupitelství

Článek „Pelta na ministerstvu protlačil i dotaci pro Spartu“ si už čtenáři na webu Aktuálně.cz nepřečtou. Redakce jej stáhla na základě impulsu Vrchního státního zastupitelství.

Mediální dům Economia obdržel od Vrchního státního zastupitelství v Praze výzvu, aby ze zpravodajského serveru Aktuálně.cz, který mimo jiné provozuje, odstranil text reportéra Luďka Mádla o pozadí dotačního skandálu ve fotbale. Informace obsažené v textu “Pelta na ministerstvu protlačil i dotaci pro Spartu” prý závažným způsobem zasahují do průběhu trestního řízení. „Economia dostala na splnění výzvy dvě hodiny, text podle příkazu měl být smazán do 13:24 hodin, pokud by se tak nestalo, hrozilo státní zastupitelství finančními sankcemi,“ uvedla Šárka Hanzelínová z mediálního domu Economia.

“S příkazem Vrchního státního zastupitelství zásadně nesouhlasíme. Economia má vážnou pochybnost o tom, že by státní zastupitelství mělo právo stažení textu publikovaného nezávislým médiem požadovat. Navíc s argumentem, že existence textu ohrožuje vyšetřování, a proto je třeba ho odstranit. Text přitom už ve veřejném prostoru existuje, a jeho odstraněním se tedy nic faktického nezmění. Protože však chceme postupovat v souladu se zákonem, požádali jsme o právní posudek, který na otázku oprávněnosti návrhu Vrchního státního zastupitelství odpoví. Posudek bude hotov v nejbližší době a Economia se podle něj bude řídit. Reportér, který pozadí dotačního skandálu popisuje, patří k našim nejlepším žurnalistům a jeho texty jdou vždy po meritu věci. Výzva státního zastupitelství ho od jeho práce neodradí a případ bude sledovat dál” uvedl ředitel redakcí a člen představenstva Economie Vladimír Piskáček.


Video