ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Televize ABC se omluvila, video ze střelnice označila za útok v Sýrii

  • 2
Americká televize ABC News odvysílala video, které označila za turecký útok na kurdské civilisty na severovýchodě Sýrie. Záznam ale podle všeho zachycuje cvičnou palbu na střelnici v americkém státě Kentucky. ABC News video stáhla a za jeho použití, které považuje za chybu, se omluvila.

„ABC News této chyby lituje,“ napsala televize na Twitteru. Záznam, na kterém je vidět noční palba a silné výbuchy, byl použit v neděli ve večerním pořadu World News Tonight a v pondělí v Good Morning America.

Na videu s doprovodným titulkem Vraždění v Sýrii komentář ABC News uvádí, že televizi se podařilo získat tuto nahrávku, na které je zřejmě turecký útok na syrské město Tal Abjád. Komentář dále poznamenává, že syrští Kurdové, kteří byli spojencem Spojených států v boji proti teroristickému hnutí Islámský stát, nyní čelí útoku turecké armády.

Televize Fox News poznamenala, že nahrávka se shoduje s videem z roku 2017, které bylo pořízeno na kentucké střelnici Knob Creek Gun Range.

Turecko minulý týden zahájilo proti kurdským milicím na severovýchodě Sýrie rozsáhlou ofenzivu, a to několik dnů poté, co Donald Trump oznámil, že američtí vojáci tento region opustí. Kurdské ozbrojené síly přitom několik posledních let bojovaly společně s USA proti Islámskému státu a ztratily přitom kolem 11 tisíc bojovníků.

,

Video