| foto: Mediahub

28% Čechů: tři a víc zařízení pro internet

Nežijeme si zas tak špatně. Přibližně 28 procent Čechů využívá pro přístup k internetu čtyři nebo více zařízení.

To je stejně jako na Slovensku a o jeden procentní bod více, než v Polsku. V Maďarsku je to jen 16 procent uživatelů. Naproti tomu ve Velké Británii nebo Norsku je to téměř polovina populace. Vyplývá to z letošní studie Spotřebitelský barometr společnosti Google v 56 zemích.

Třetina Čechů, o deset procentních bodů více než například v Maďarsku, v minulém roce alespoň jednou využila k nákupu internetové obchody. Dvě třetiny českých zákazníků uvádějí, že na internetu hledají informace o zboží před samotným nákupem.

Celkem 87 procent Čechů mladších 34 let sleduje videa na internetu alespoň jednou týdně, avšak i u generace starší 35 let se na videa každý týden dívá každý druhý. V tomto ohledu Češi předčí zbytek regionu a jsou zejména u starší skupiny na úrovni Velké Británie.

Přestože 55 procent Čechů vlastní chytrý telefon, pro běžnou denní práci na internetu se ho teprve učí využívat. Například internetový vyhledávač používá na mobilu pouze třetina obyvatel ČR proti 60 procentům ve Velké Británii.

Obsah Barometru vychází ze dvou výzkumných studií provedených v roce 2015 v 56 zemích. Zahrnuje více než 400.000 respondentů. Výzkum prováděla agentura TNS Infratest ve spolupráci s Google.


Video