Školské odbory vyhlásily po jednání s ministrem stávkovou pohotovost

Školské odbory vyhlásily po jednání s ministrem stávkovou pohotovost | foto: ČTK

Rovnou za Babišem. Školské odbory kvůli platům učitelů obcházejí Plagu

  • 43
Nový návrh ministra školství Roberta Plagy (ANO), podle něhož by měli všichni pedagogové do základu výdělku místo slibovaných 2 250 korun dostat 2 700 korun a zbývajících 900 korun pak do odměn, odbory zatím nechtěly komentovat. Chtějí jednat s premiérem Babišem a podle jejich předáka Františka Dobšíka zůstávají ve stávkové pohotovosti.

Vláda počítá v rozpočtu s desetiprocentním zvýšením platů učitelů. Zatím ovšem není jasné, jak se částka rozdělí. Odbory původně požadovaly přidání o patnáct procent, po jednáních souhlasily s deseti procenty. Chtěly je ale do tarifů. 

Plaga navrhl pět procent do základu a pět na odměny. Poté přišel s návrhem, že by všichni měli dostat do základu 1 750 korun a zbytek do odměn. Minulý týden pak záměr upravil. Tarif se měl zvednout o 2 250 korun a odměny o necelých 1 400 korun. 

Dnes kabinetu podle své mluvčí Anety Lednové odborům předal verzi, podle níž by základ všem měl vzrůst o 2 700 korun a na odměny by se využilo v průměru 900 korun.

„Rozhodl jsem se pro plošné navýšení o 2 700 korun. Protože chci tu situaci s odbory odblokovat, tak tři čtvrtiny částky půjdou do plošného navýšení pro všechny. Nabídka umožňuje dalších 900 korun do 3 600 korun dát do nadtarifních složek,“ řekl Plaga. Podle něj by se tak mladým učitelům či učitelkám v mateřských školách od ledna zvedl základ výdělku zhruba o deset procent.

Předák školských odborů František Dobšík řekl, že oficiální návrh odbory zatím nedostaly a čekají na něj. Spokojeny ale nejsou. „Fixní částka se posouvá. Je to nedůstojná hra pro učitele. Měl by to rozseknout premiér,“ uvedl předák. 

U kulatého stolu s Babišem?

Podle odborářů ale plošné přidávání k zatraktivnění učitelské profese nepovede a zkušené a kvalitní pedagogy se ve školství udržet nepodaří.

Odbory požádaly premiéra Andreje Babiše (ANO) o jednání. Termín zatím není.

Vláda slíbila, že by pedagogové na konci volebního období měli pobírat 150 procent svého výdělku z roku 2017. Průměrný učitelský plat by tak měl činit asi 45 tisíc korun. 

Průměrný příjem učitelů v letošním prvním čtvrtletí dosahoval 36 224 korun. Odpovídal tak zhruba 106 procentům průměrné mzdy, která činila ve stejném období 32 466 korun.

Souhlasíte s tím, že s nejnovější nabídkou ministra Roberta Plagy na zvýšení platů učitelů by již školské odbory měly souhlasit?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 7. října 2019. Anketa je uzavřena.

NE
NE 406
ANO
ANO 139
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video