ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Mývala ani nosála už neuvidíte. Druhy s nálepkou invazivní mizí i z českých zoo

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Už rok platí v celé Evropské unii směrnice, podle níž se nesmí chovat, prodávat, nabízet, převážet ani rozmnožovat celkem 88 druhů zvířat a rostlin uvedených na „invazním seznamu“. Členské státy Unie – včetně Česka – upravily svou legislativu, aby směrnici vyhověly. Zvířata si ponechají na dožití, ale nesmějí jim umožnit rozmnožování.

Opatření má zabránit tomu, aby se nepůvodní druhy nekontrolovaně šířily v nových prostředích a vytlačovaly odtamtud ty domácí. Zákaz cílil především na drobné chovatele, aby jim invazní druhy neutíkaly z chovů nebo aby nebyly někdy záměrně vypouštěny do přírody.

Doplatily na něj ale i zoologické zahrady. Ty se mnohých návštěvnicky atraktivních zvířat ze seznamu zbavily nebo s nimi končí. Na seznamu je například nosál červený, mýval severní, ibis posvátný, korálovka pruhovaná, želva nádherná, nutrie říční, muntžak, burunduk, několik druhů veverek a ryb.

„Zřejmě nejbizarnější je případ muntžaka malého, který je invazní jen ve Velké Británii. Ta však v mezičase z EU vystoupila, nicméně muntžaka jsme si na seznamu nechali a hubíme jej, jak to jen jde.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video