Znalci hrozí trest za divný posudek

  • 3
O psychiatra a soudního znalce Pavla Tautermanna se začali zajímat policisté. Před časem vypracoval posudek na ženu obžalovanou z vraždy své dcery. Objednal si ho u něj advokát obžalované. Soudci ženu v červnu poslali na osm let do vězení a řekli, že je Tautermannův posudek podivný.

Svědčil ve prospěch souzené a byl opačný než  jiné posudky, které měl soud k dispozici.

Znalce teď možná čeká obvinění z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za což hrozí dva roky vězení. "Je jen na policistech, zda znalce obviní," řekla státní zástupkyně Blanka Valsamisová.

V budoucnu by mohlo Tautermannovi, který tvrdí, že posudek nezkreslil, hrozit kromě stíhání i doživotní vyškrtnutí ze seznamu soudních znalců. Prosazuje to skupina poslanců.

"Chceme napravit nedostatky v zákoně, který vznikl v šedesátých letech," řekl Vilém Holáň, poslanec za KDU-ČSL. "Znalce nyní lze ze seznamu odborníků vyškrtnout, dotyčný ale může znovu požádat o zapsání. To chceme změnit."

Sami znalci s návrhem souhlasí. "Pokud se prokáže, že někdo z nás úmyslně posudek zkreslil, musí být potrestán," řekl znalec v oboru kybernetiky a kriminalistiky Ivo Kadlčík. Podle dalších by se však měl změnit zákon o znalcích a tlumočnících úplně.

Souhlasí s tím i soudci, kteří závěry znalců často využívají. "Zaznamenáváme, že se posudky v některých případech rozcházejí, a může to být snaha ovlivnit nějakou kauzu. Nový zákon by tomu mohl zabránit," řekl předseda pražského městského soudu Jan Sváček.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že nový zákon připravuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video