Znak kraje: Dvě orlice, bílý kůň, ale co ještě?

O s t r a v a - Krajští radní jednají o symbolech nového kraje - znaku a vlajce. Měli by rozhodnout, zda kraj vypíše na podobu erbu veřejnou soutěž a jaká budou její pravidla. Zatím je jasné, čím budou zaplněny tři ze čtyř polí znaku, který vychází z francouzského typu čtvrceného erbovního štítu.

Ve třech polích znaku Ostravského kraje budou symboly historických území kraje a sídelního města. Slezsko symbolizuje slezská orlice, Moravu moravská orlice, Ostravu bílý kůň. Čtvrté pole, je zatím volné pro symbol kraje.

"Pokud to odsouhlasí krajská rada, vypíše odbor kultury na znak kraje veřejnou soutěž," informoval včera zástupce hejtmana pro kulturu Jiří Carbol. Připustil, že součástí soutěže možná bude finanční odměna pro autory nejlepších návrhů.

Podle pokynů podvýboru Poslanecké sněmovny pro heraldiku, který vydal pro tvorbu symbolů krajů jednotící pravidla, má být erb přenesen na vlajku.

Základní podobu zatím neúplného znaku a návrh praporu sestavil ostravský heraldik Jan Tejkal. "Připravil jsem koncepci, jak by měly být znaky historických území a sídelního města seřazeny," uvedl Tejkal.

Vysvětlil, že Slezskou orlici umístil jako první zleva, jelikož kraj leží z větší části na území Slezska. Tejkal bude zřejmě v komisi, která bude vybírat nejlepší ze soutěžních návrhů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video