Kněžna žádá zámek Konopiště i sbírky, které její praděd nashromáždil.

Kněžna žádá zámek Konopiště i sbírky, které její praděd nashromáždil. | foto: Michal Čermín

Změňte zákon z roku 1921, chceme zpět Konopiště, žádá pravnučka Ferdinanda d'Este

  • 463
Kněžna Sofie z Hohenbergu chce vrátit zámek Konopiště, který patřil k oblíbeným místům jejího praděda Ferdinanda d'Este, zavražděného v Sarajevu. V roce 1921 byl zabaven, stejně jako veškerý majetek Habsburků v Česku. Pravnučka tvrdí, že neprávem.

Veškerý majetek Habsburků v českých zemích byl zkonfiskován zvláštním zákonem v roce 1921. Podle kněžny Hohenbergové se ale na děti Ferdinanda d'Este neměl vztahovat, protože se kvůli nerovnému sňatku s českou hraběnkou musel vzdát jejich nástupnického práva. Jejímu dědečku Maxmiliánovi tak mělo Konopiště a další majetek zůstat.

Ferdinandovy děti tehdy byly podle advokáta žadatelky Jaroslava Brože sirotky a rakouskými občany a jako takovým se jim nedostalo žádné kompenzace ani z reparačních fondů. "Chceme, aby bylo odčiněno historické bezpráví, které bylo započato tím, že majetek Maxmiliána byl konfiskován zákonem neprávem," řekl Brož.

Proto dnes vyzval benešovský okresní soud, aby podal Ústavnímu soudu podnět ke zrušení té části konfiskačního zákona, která se týká potomků arcivévody Ferdinanda.

Soudy zatím žádosti Hohenbergové zamítaly. Určovací žalobu začátkem roku 2007 odmítl Okresní soud v Benešově, a to čistě z formálních důvodů. Šlechtična prý špatně specifikovala majetek, jehož vydání se domáhá. Verdikt potvrdil v květnu 2007 i Krajský soud v Praze a letos v březnu také Nejvyšší soud. - čtěte Údajná dědička Konopiště neuspěla ani u Nejvyššího soudu

Okresní soud v Benešově nyní líčení odročil na 10. února, kdy by měl vydat rozhodnutí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video