Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zlínská univerzita řeší plagiátorství, anonym obvinil děkana

  • 177
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně řeší největší skandál ve své historii. Anonym zaslaný vedení školy, pedagogům a studentům obviňuje děkana Fakulty multimediálních komunikací Jaroslava Světlíka z podvodu. Toho se měl dopustit tím, že velkou část docentské práce opsal ze své dřívější doktorské práce.

Podle autora anonymu jde o jasný případ plagiátorství, za který by měl být děkan potrestán odvoláním a zákazem činnosti na všech vysokých školách v České republice.

Světlík se od obvinění distancoval, k plagiátorství se prý nikdy neuchýlil. "Anonym vytrhává věci z kontextu," řekl děkan MF DNES. Anonymy označil za "nechutné" a na jejich autora chystá trestní oznámení.

Rektor zlínské univerzity Ignác Hoza zřídil etickou komisi, která má případ prošetřit. Její závěry budou ale známy nejdříve za dva měsíce.

. důkaz, či nikoli?

Úryvky rozeslané v anonymním e-mailu

Světlík tvrdí, že použil pro docentskou práci pouze dvě strany obecných teoretických závěrů z doktorské práce, celkem přitom měl nový text 186 stran. Vycházení z vlastních teoretických závěrů předchozích prací je podle něj běžným postupem.

Anonym dostalo vedení univerzity i studenti
Na údajné podvodné jednání děkana Světlíka poprvé upozornil anonymní pisatel letos v lednu a poté znovu v únoru. Informaci rozesílal pomocí e-mailu vedení UTB a akademickému senátu. Uvádí v ní, že "pan Světlík pro svou habilitační práci použil a opsal velkou část textu práce doktorské". V textu dále podotýká, že závěry obou prací, habilitační i doktorské, jsou zcela shodné.

Protože podle autora anonymu nedošlo k řešení situace, rozeslal před pár dny text s údajnými opsanými pasážemi habilitační a doktorské práce i stovkám studentů. Sdělení chce také brzy odeslat na ministerstvo školství.

"Ve čtvrtek minulého týdne jsem dostala upozornění na údajné podvodné jednání pana Světlíka, v neděli dorazily zkopírovaný dopis vedení školy a naskenované totožné stránky z obou prací. Byla jsem v šoku," svěřila se jedna ze studentek FMK, která si nepřála být jmenována.

Rektor Hoza odmítá, že by se anonymem nezabýval už v lednu. "Jednat jsem začal okamžitě, ale jde o závažné obvinění, takže nešlo nic uspěchat. Bylo například potřeba zajistit originály obou prací a další podklady," popsal některé z podniknutých kroků rektor Hoza.

Světlík nebude usilovat o znovuzvolení do funkce děkana
Útok anonyma si Světlík vysvětluje lidskou závistí. Během šestiletého působení na Fakultě multimediálních komunikací, z nichž tři roky byly ve funkci děkana, prý dosáhl řady úspěchů, díky kterým fakulta nyní požívá značné prestiže.

Vzhledem k současné situaci, ve které se nachází, nehodlá Světlík usilovat o znovuzvolení do funkce děkana, kterého bude akademický senát volit 9. května. "Chci z této univerzity odejít," řekl MF DNES Světlík.

Plagiátorství musí řešit většina univerzit
České vysoké školy v současné době zavádějí nástroje, které by měly plagiátorství na akademické půdě omezit.

Počítačový systém Masarykovy univerzity v Brně, který umí odhalit shodné pasáže v různých textech, začne na přelomu dubna a května využívat šestnáct univerzit, mimo jiné Česká zemědělská univerzita v Praze, Univerzita Palackého v Olomouci, Západočeská univerzita, ale také zmíněná zlínská Univerzita Tomáše Bati.

Software by měl sloužit jednak jako archiv závěrečných prací, zároveň by měl ale odhalit i nepoctivce, kteří doslovně opisují od svých spolužáků či od studentů jiných univerzit.

"Vše směřuje k tomu, aby byl program spuštěn ještě před letošními červencovými státnicemi a mohly se už začít kontrolovat závěrečné práce letošních absolventů," řekla iDNES.cz Jitka Brandejsová z vývojového týmu brněnské Masarykovy univerzity.

Brněnský systém bude porovnávat nejen české, ale i anglické, německé, francouzské a slovenské texty. Do budoucna by se měl seznam spolupracujících univerzit rozrůstat.

"V současné době jednáme se soukromými a také slovenskými vysokými školami, které by se do projektu mohly v budoucnu zapojit," dodala Brandejsková.

Platit učitelům za odhalení plagiátu se pražské VŠE vyplatilo
Jedna z fakult Vysoké školy ekonomické začala v loňském roce řešit problém opisování méně sofistikovaným způsobem - finančně odměňuje učitele, kteří plagiátorství odhalí - čtěte Vysoké školy rozjely lov na studenty-plagiátory

"Po tomto rozhodnutí se mezi studenty šířila panika. Nejenže se začali bát vědomého opisování, najednou jsme ale taky byli zavaleni dotazy ohledně toho, jak mají studenti v seminárkách a závěrečných pracích správně citovat," řekl proděkan Národohospodářské fakulty Dan Šťastný.

Vysoká škola ekonomická v Praze se k brněnskému projektu rozhodla připojit. Univerzita Karlova ale naopak zatím se začleněním do programu váhá. Podle mluvčího Václava Hájka v tom brání hlavně nejednoznačnost autorského zákona v otázce závěrečných prací.

"Univerzita Karlova proto zpracovává podrobný právní rozbor, s tím, že by se k projektu připojila dodatečně, pokud by se vyřešily technické otázky," doplnil Hájek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video