Sociální demokraté se ve Zlíně rozdělili na dva tábory.

Sociální demokraté se ve Zlíně rozdělili na dva tábory. | foto: Martin Štěrba, ČTK

Zlínská ČSSD kvůli volbám zatajila rozštěpení

  • 12
Zlínská sociální demokracie se rozštěpila. Okresní výkonný výbor ČSSD už minulé pondělí ustavil nové městské sdružení, které bude působit na Jižních Svazích a Zlínských pasekách. Strana to ale držela v tajnosti kvůli volbám.

O vznik nového sdružení, které má v půlce listopadu první schůzi, se postaral hlavně Miloslav Štěrba. Společně s několika dalšími lidmi už delší dobu tvrdí, že zlínské vedení strany se členy málo komunikuje. "Máme jiné představy o fungování sdružení," řekl Štěrba.

Někteří sociální demokraté ale také říkají, že stranu opouštějí její členové kvůli Martinu Janečkovi, který je dvojkou kandidátky ČSSD a náměstkem zlínského primátora.

"To je holá skutečnost. Také proto vznik nového sdružení podporuji," řekl předseda okresního výboru ČSSD Svatopluk Solecký.

Janečka veškerou kritiku odmítá. "To je pomluva. A když chtějí založit nové sdružení, tak ať to udělají. Mně je to jedno," uvedl.

"Většina členů zlínské sociální demokracie s panem Štěrbou nesouhlasí a vznik nového sdružení nepodporuje," řekl lídr kandidátky ČSSD ve Zlíně Vladimír Řihák. Letos na jaře se ve Zlíně rozdělila na dvě organizace také ODS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video