Zlín chce postavit dům za miliardu

Boj o peníze na Kulturní a univerzitní centrum ve Zlíně. Tak se dají stručně a výstižně nazvat snahy poslanců ze Zlínského kraje při schvalování státního rozpočtu na příští rok. Pokud se totiž peníze ve státní kase najdou, bude jedinečný projekt opět o krok blíž svému naplnění.

Základní kámen supermoderní stavby, v níž bude kromě nového sídla Filharmonie Bohuslava Martinů také univerzitní knihovna a obrovský sál pro více než osm set lidí, by měl být položen příští rok v říjnu na místě dvou budov bývalé 1. základní školy na náměstí T. G. M. Peníze na kompletní výstavbu však ještě zdaleka nejsou "doma".

"Je velmi nadějné, že bychom mohli na univerzitní centrum ze státního rozpočtu dostat patnáct milionů korun. Celá ODS tento můj návrh rozhodně podpoří," říká zlínský poslanec Bohuslav Záruba (ODS).

"Nesouhlasím, aby se Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně krátily jakékoliv prostředky. Proto udělám všechno pro to, aby se rozhodnutí rozpočtového výboru neobrátilo proti plánovaným investicím na univerzitě ve Zlíně. V rozpočtu kapitoly školství je ještě rezerva pětadvacet milionů korun," podotýká poslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Zhruba miliardová investice ale samozřejmě nebude moci vzniknout jen ze státních peněz. Zlínští radní se proto pokusí získat peníze z fondů Evropské unie. Z městské kasy by na smělý projekt mělo jít v následujících letech sto padesát až dvě stě milionů korun.

"V rozpočtu na příští rok máme na tuto akci vyhrazeno padesát milionů korun," uvádí zlínský radní Martin Janečka, který má na starosti oblast financí.

Magistrát a Univerzita Tomáše Bati soudí, že z moderní stavby nebudou profitovat jen studenti, či filharmonici, ale hlavně krajské město samo. "Podaří se nám konečně probudit centrum Zlína, které dříve žilo. Tím, že zkrachoval Svit, ale odumřelo," říká náměstkyně primátora Irena Ondrová.

V současné době má radnice v ruce základní projekt za tři miliony korun. Začátkem příštího roku si nechá zpracovat kompletní plány a v říjnu se začne dělat. Pokud přísun peněz nevyschne, měla by být stavba světoznámé architektky Evy Jiřičné hotová v roce 2006.

Co má být v kulturním centru:

* vyhlídková restaurace pro 115 osob
* víceúčelový sál pro 810 osob a další menší sály
* univerzitní knihovna pro 440 osob
* rektorát Univerzity Tomáše Bati

Vizualizace - návrh kulturního centra ve Zlíně od architektky Evy Jiřičné


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video