Poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský (na snímku vlevo) chce, aby byla zjišťována i hladina protilátek jako alternativa k očkování či k testům na covid-19 | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Lidé s dostatkem protilátek na covid by nemuseli na očkování ani testy

  • 572
U lidí by měla být měřena i hladina protilátek na covid-19 a kdyby ji měli dostatečně vysokou, zprostilo by je to na nějaký čas povinnosti dělat antigenní či PCR testy. Ve Sněmovně to navrhl poslanec KDU-ČSL a lékař Vít Kaňkovský. Vysoká hladina protilátek by pro člověka byla také výhodou, že by se nemuseli očkovat.

Změnu bude chtít koalice Spolu prosadit do novely zákona o ochraně veřejného zdraví, který do Sněmovny poslala vláda kvůli chystaným covid pasům. V nich budou mít lidé QR kód s potvrzením o očkování proti covid-19, negativních testech či prodělaném onemocnění v posledních 180 dnech.

„My jsme přesvědčeni, že tam chybí ještě jedna důležitá modalita a to je vyšetření protilátek na covid-19, což je informace, že ten člověk prodělal onemocnění, ale může se to týkat osob, které prodělaly bezpříznakové onemocnění, ale přesto mají hladinu protilátek dostatečně vysokou, to znamená, že jsou po určitou dobu - tři, šest měsíců - chráněni před onemocněním,“ řekl iDNES.cz Kaňkovský.

Debata bude o dostatečné hladině protilátek a jak dlouho by člověka osvobozovala od testů

Hladina protilátek u každého člověka by se podle poslance a lékaře měřila ve zdravotnických zařízeních.

Souhlasíte, že lidé s dostatkem protilátek se nemusí očkovat, ani testovat?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 8. června 2021. Anketa je uzavřena.

„Debata bude o potřebné hladině protilátek a o období, na jak dlouho by mu to dávalo dispens od povinných testů. V Rakousku to mají na tři měsíce v tuto chvíli,“ uvedl Kaňkovský.

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný mu říkal, že imunologové nejsou schopni se domluvit na té hladině, současný ministr Adam Vojtěch se podle něj zatím nevyjádřil. Ve středu s ním i o tom bude jednat Anticovid tým koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).

O potřebě měřit i hladinu protilátek hovořila v úterý i poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová, ale jde podle ní o natolik komplikovaný návrh, že podle komunistů není možné zákon projednávat zrychleně, jak o to usiluje vláda.

Lidé víc žádají testy protilátek proti covidu, mají argument proti očkování

Proti zrychlenému jednání o chystaných covid pasech se vyjádřili také poslanci SPD. Nelze podle nich miňovat cestování očkování či testováním na covid-19.

Okamura: Jsou diskriminováni občané, kteří prodělají covid bezpříznakově a mají protilátky

Nápad měřit lidem hladinu protilátek na covid-19 považuje ale i šéf SPD Tomio Okamura za správný. „Je to to, co jsme už minulý týden říkali, že jsou diskriminováni občané, kteří prodělali covid bezpříznakově a mají protilátky. Je to určitě mezera, která tam je a kterou je třeba odstranit. Na druhou stranu jasně říkáme, že jsme proti zavádění covid pasu. Nepodléhejme covid panice a my si myslíme, že zavádění covid pasu je nadbytečná záležitost.“

Novelu zákona o ochraně veřejného zdraví projednával v úterý zdravotní výbor Sněmovny, na programu schůze by měl být do konce týdne.

„Budu navrhovat, aby to parlament schválil ve zrychleném režimu,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Bylo by dobré, aby pan ministr zdravotnictví oslovil i opozici,“ vybídl ho v neděli premiér Andrej Babiš. 

Zjistěte si, zda máte základní protilátky na covid. Ušetřete díky iDNES Premium

Zákon zkoušel předložit již bývalý ministr Petr Arenberger, než vládu opustil, ale opozice zrychlené projednávání zákona nechtěla.

Již od úterý si ale mohou občané z portálu ocko.uzis.cz stáhnout při zadání rodného čísla a čísla občanského průkazu stáhnout certifikát s OR kódem o provedeném očkování či negativním testu na covid-19.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video