Tandem ED/SNK povede do parlamentních voleb Josef Zieleniec.

Tandem ED/SNK povede do parlamentních voleb Josef Zieleniec. | foto: Robert Zlatohlávek, MF DNES

Zieleniec povede novou stranu do českých voleb

  • 193
Sdružení nezávislých kandidátů a Evropští demokraté oznámili, že půjdou společně do voleb. Povede je europoslanec Zieleniec. Podle šéfa ED Kasla se jejich kandidátka otvírá mnoha osobnostem, mezi potenciálními kandidáty jmenoval také bývalou šéfku US-DEU Hanu Marvanovou.

Tandem Sdružení nezávislých kandidátů a Evropských demokratů zaznamenal úspěch už loni ve volbách do Europarlamentu. Tehdy skončilo jejich seskupení s 11 procenty hlasů třetí za ODS a KSČM.

Šéf Evropských demokratů Jan Kasl na úterní tiskové konferenci řekl, že by se na jejich kandidátce mohli objevit i lidé, kteří byli v jiných menších stranách. Jmenoval ODA, Cestu změny, ale i Unii svobody. Mezi konkrétními jmény zmínil například senátora Jana Hadravu nebo bývalou předsedkyni US-DEU Hanu Marvanovou.

O kandidatuře jednají také s bývalým eurokomisařem Pavlem Teličkou, který ale dosud zvažuje, jestli vůbec do politiky vstoupí. Teličku na svoji kandidátku lanaří i ČSSD. - více zde

Součástí volebního programu SNK/ED je mimo jiné i přímá volba prezidenta či hejtmanů. SNK/ED je pro sčítání trestů u závažných trestných činů, do boje proti korupci chce nasadit agenty provokatéry.

Chce také prosadit střídavé čerpání rodičovské dovolené pro oba rodiče či uzákonění registrovaného partnerství. Zástupci SNK/ED budou prosazovat i zrušení registračních pokladen pro drobné živnostníky.

Rádi by také snižovali daně. Ve Sněmovně by prosazovali rovnou daň fyzických osob, a to kolem 16 procent. Chtějí také sbližovat sazby DPH ze současných 19 a 5 % na 8 a 16 procent. Nulovou sazbu by mělo mít kojenecké a dětské zboží. Voliče chce SNK/ED nalákat také na dorovnání mateřských příspěvků do výše minimální mzdy 6 tisíc korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video