Následky zemětřesení v turecké provincii Hatay (9. února 2023)

Následky zemětřesení v turecké provincii Hatay (9. února 2023) | foto: Reuters

STALO SE DNES: Mezi oběťmi zemětřesení je i Češka, Zelenskyj mluvil v Bruselu

  • 1
Mezi oběťmi zemětřesení v Turecku je i pohřešovaná Češka. Bojujeme s nejvíce protievropským režimem světa, řekl Zelenskyj v Bruselu. Čtvrtina ze statisíců ukrajinských uprchlíků by chtěla zůstat v Česku, tvrdí průzkum. ČEZ má nové ceníky. Zemřel Burt Bacharach. Přinášíme přehled čtvrtečních zpráv.

Mezi oběťmi zemětřesení v Turecku je i pohřešovaná česká občanka, jež v zemi dlouhodobě žila, uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Velvyslanec České republiky Pavel Vacek zprávu potvrdil, žádní další Češi podle něho nyní mezi pohřešovanými nebo zraněnými nejsou.

Mezi oběťmi zemětřesení v Turecku je i pohřešovaná Češka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil na mimořádný summit evropských lídrů v Bruselu. Chce s nimi jednat o dodávkách zbraní. V proslovu zdůraznil důležitost svobodné Ukrajiny pro svobodu Evropy. Dopoledne promluvil také v Evropském parlamentu. Podle šéfky EP Roberty Metsolaové je budoucnost Ukrajiny v EU.

Bojujeme s nejvíce protievropským režimem světa, řekl Zelenskyj v Bruselu

Loni na podzim se plánovaly navrátit domů téměř tři čtvrtiny ukrajinských uprchlíků. Zbylá čtvrtina chtěla v Česku zůstat. Vzrůstá také podíl pracujících utečenců, a naopak ubývá těch, kteří neměli finance na běžné každodenní náklady. Údaje vyplývají z výsledků výzkumu, který poskytla Mezinárodní organizace pro migraci.

Čtvrtina ze statisíců ukrajinských uprchlíků by chtěla zůstat, uvádí průzkum

U plynu i u elektřiny nabídne ČEZ nové ceníky s tříletou a dvouletou fixací. Společnost to oznámila ve čtvrtek v tiskové zprávě. Zatímco jiní dodavatelé v uplynulých dnech nabídli cenu pár desítek až stovek korun pod stropem, ČEZ na to jde jinak. Zákazník, který si s dodavatelem sjedná tříletou fixaci, bude mít letos cenu na vládním stropu, avšak postupně se mu cena dostane až na 1 500 korun za megawatthodinu bez DPH, což je o tisíc korun méně než strop.

ČEZ má nové ceníky, pod vládní strop se jejich cena dostane až za rok

Ve věku 94 let zemřel americký skladatel Burt Bacharach, autor písní I Say a Little Prayer nebo Raindrops Keep Fallin’ on my Head z oscarového filmu Butch Cassidy a Sundance Kid. Spolupracoval také například s Arethou Franklin či Tomem Jonesem.

Zemřel Burt Bacharach, autor hitu z filmu Butch Cassidy a Sundance Kid


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video