Jan Švejnar se setkal s vedením poslanců ČSSD. Vzkazy z Vysočiny ho nechávají klidným.

Jan Švejnar se setkal s vedením poslanců ČSSD. Vzkazy z Vysočiny ho nechávají klidným. | foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zemanova slova mi nemohou uškodit, myslí si Švejnar

  • 315
Uchazeč o prezidentské křeslo Jan Švejnar se nebojí, že by ho výroky Miloše Zemana mohly oslabit. Bývalý předseda ČSSD se nechal slyšet, že Václav Klaus je dobrým prezidentem a sociální demokracie chybuje, když na Hrad posílá pravicového ekonoma.

Švejnar je přesvědčen, že má mezi poslanci a senátory ČSSD stále velmi silnou podporu. A to i přesto, že Miloš Zeman svým bývalým spolustraníkům nepřímo vzkázal, že by prezidenta neměnil.

"Neobávám se toho," řekl Švejnar na dotaz, zda si nemyslí, že by proto mohl přijít o hlasy některých zákonodárců, kteří stále ještě na vzkazy svého bývalého lídra slyší. - více zde

O své podpoře ho pak přesvědčovalo i vedení poslaneckého klubu ČSSD, se kterým se Švejnar sešel v ranních hodinách.

Prezidentské volby

"Bylo to oboustranné průběžné informování," řekl iDNES.cz po schůzce předseda poslaneckého klubu Michal Hašek.

Ten také uvítal, že Václav Klaus souhlasil se senátním duelem, který by se konal v klubu ČSSD. "Dokonce ani nevyloučil, že by tam byla média. To je vykročení dobrým směrem," dodal Hašek.

Přesto však trvá na dalším veřejném duelu, který by byl přenášen televizí.

Švejnar také dnes zopakoval, že zvažuje, zda si ponechat americké občanství. "Jak jsem vám již říkal, zvažuji všechny tyto věci a rozhodně udělám to, co bude potřeba, aby bylo zcela jasné, že zastávám stoprocentně zájmy České republiky," řekl po setkání.

Podle Haška jde o pseudoproblém. "Je jedno, zda má člověk dvě nebo tři občanství, to o kandidátovi nic nevypovídá," řekl iDNES.cz.

Klaus odmítl veřejnou volbu
Za "svými" poslanci dnes vyrazil i druhý prezidentský kandidát Václav Klaus. Hodinu před polednem ho přijal poslanecký klub ODS. "Myslím, že na tomto klubu jsem objasňovat své výroky opravdu nemusel," poznamenal Klaus.

Setkání s poslanci pak prezident označil za přátelské a věcné. "Děkuji klubu ODS za podporu a vůbec za kandidaturu a věřím, že další dny ukážou, že se nám tato věc může podařit," prohlásil.

Spolu s předsedou klubu Petrem Tluchořem odmítl veřejnou volbu prezidenta. Ta by podle nich znamenala návrat k nedemokratickým principům předlistopadového režimu. "Nezatahujme sem tyto praktiky, doufám, že jim už definitivně odzvonilo," řekl prezident.

Na veřejnou debatu organizovanou senátním klubem ČSSD se prý nijak zvláštně nepřipravuje. "Nevidím důvod, abych se speciálně připravoval. Pro mě jsou to stálá, věčná, osmnáct let existující témata a já žádnou speciální přípravu na to opravdu nepotřebuji," uvedl.

Prezidentská volba začne 8. února. Aby Václav Klaus své křeslo obhájil, potřebuje sehnat už jen čtyři hlasy. Kromě občanských demokratů jej podporuje třináct zákonodárců KDU-ČSL a dvě nezávislé senátorky. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video