Prezident odmítl říci, koho podpořil. Dříve přitom veřejně slíbil hlas ČSSD

  • 134
Prezident Miloš Zeman volil ve volbách do Evropského parlamentu. Odmítl říci, koho podpořil. Nedávno na sjezdu ČSSD přitom sliboval straně svůj hlas. „Volby jsou tajné, tak vám to neřeknu,“ prohlásil ve volební místnosti v základní škole v pražských Lužinách, kam přišel volit spolu s manželkou Ivanou.

„Jestliže lidé nejdou k volbám, tak riskují, že jiní k volbám jdou a udělají jim peklo na zemi,“ řekl také prezident Miloš Zeman ČT poté, co odvolil ve volbách do Evropského parlamentu. Ostatní novináři neměli k hlavě státu přístup, čemuž zabránila prezidentova ochranka.

Eurovolby 2019

„Evropské volby, ať se nám to líbí nebo ne, jsou testem spokojenosti i s domácí politikou. Vzpomeňte, jak dopadl Vladimír Špidla,“ uvedl také prezident v narážce na bývalého premiéra a předsedu ČSSD.

Ten vystřídal Zemana v čele sociální demokracie, postaral se o to, aby poslanci ČSSD nepodpořili bývalého premiéra v roce 2003 při volbě na Hrad, což vedlo ke gradaci vnitřních sporů ve straně.

Po propadu ČSSD v eurovolbách v roce 2004 ho strana odstranila Špidlu z čela vlády i strany, k čemuž přispěli Zemanovi přívrženci, a za Špidlu nastoupil Stanislav Gross.

Vztahy mezi ČSSD a Zemanem se začaly zlepšovat až poté, co byl zvolen hlavou státu až v roce 2013 po deseti letech „v politickém důchodu“ na Vysočině.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video