Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie (20. prosince 2020) | foto: CNN Prima News

Nechám se očkovat, ale bez šaškárny kolem. Nebudu se obnažovat, řekl Zeman

  • 205
Prezident Miloš Zeman znovu potvrdil, že se také nechá očkovat proti koronaviru. Nechce prý ale kvůli tomu dělat televizní show. Hlava státu se tak vyjádřila v nedělním vysílání televize CNN Prima News. Současně prezident varoval před tím, aby byly testy či vakcinace povinné.

„Nechám se očkovat, ale nebudu dělat žádnou televizní show před kamerami. Počkám si, první jsou zdravotníci a já se pak zařadím mezi všechny ostatní občany. Rád bych se nechal očkovat jen jednou, protože jehly nemám rád,“ řekl v pořadu prezident Miloš Zeman.

Česká hlava státu by chtěla dostat typ vakcíny, která se aplikuje jen jednou a nemusí se přeočkovat za tři až čtyři týdny. Zatím není schválená a ministr Blatný také už dříve upozorňoval, že si lidé nebudou moci typy vakcíny vybírat. „Bude to dáno tím, jak budou vakcíny distribuované,“ řekl Blatný. 

Zeman ve vánočním poselství vyzval občany, aby se nechali očkovat

Například látka firmy Pfizer bude potřebovat skladování při teplotě minus 70 stupňů Celsia, nebude se tak s ní očkovat u praktických lékařů.

Česko má podle ministerstva zdravotnictví doposud objednáno 12 milionů dávek vakcíny pro 6,9 milionu občanů od pětice výrobců. Jedinou jednorázovou má být vakcína od americké společnosti Johnson & Johnson, respektive její filiálky Johnson & Janssen.

Prezident Zeman se v Partii také ohradil nad tím, aby testy či vakcinace v souvislosti s koronavirem byly povinné. Odůvodnil to tím, že na jaře lidé šili a nosili roušky dobrovolně.

„Měli je proto, protože to bylo potřeba. Lidé jsou rozumní a věřím, že sami dojdou k tomu, že očkování je cesta,“ dodal prezident.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video