Pražský hrad

Pražský hrad | foto: Michal Sváček, MAFRA

Zemanova ochranka zřejmě kradla náboje. Zadrženi jsou dva její členové

  • 341
Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zadržela na začátku týdne dva členy policejního Útvaru pro ochranu prezidenta ČR. Jsou podezřelí z majetkové trestné činnosti. O případu ve středu informoval web Lidovky.cz. Podle něj inspektoři sledovali členy prezidentské ochranky delší dobu.

„V pondělí 15. února byli Generální inspekcí bezpečnostních sborů přímo na pracovišti zadrženi dva příslušníci Policie ČR - Útvaru pro ochranu prezidenta ČR. Jsou podezřelí z majetkové trestné činnosti,“ řekl Lidovkám.cz bez dalších podrobností státní zástupce Ondřej Šťastný z Městského státního zastupitelství v Praze. 

Dodal, že v případu dosud není nikdo trestně stíhán. Na incident inspekci podle serveru Lidovky.cz upozornilo vedení útvaru. Oba zadržení jsou podezřelí z krádeží služebních nábojů, uvedl Deník N.

Informaci nechtěl prezidentův mluvčí více rozvádět a komentovat. „Musíte se obrátit na Policejní prezidium nebo příslušné státní zastupitelství,“ napsal redakci iDNES Jiří Ovčáček.

Konkrétněji podle mluvčího mohou o věci hovořit jen orgány činné v trestním řízení, které případ řeší.

Státní zástupce Ondřej Šťastný se rozhodl věc rovněž nekomentovat. „ Zaznamenal jsem to, ale v tuhle chvíli se k tomu vyjadřovat nebudeme. Nemůžu to ani vyvrátit ani potvrdit,“ sdělil.

Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová vypovídat také odmítla. „Poskytování informací si vyhradil státní zástupce,“ uvedla pro iDNES.

Policejní Útvar pro ochranu prezidenta ČR zajišťuje bezpečnost hlavy státu. Ochranu poskytuje rovněž bývalým českým prezidentům po skončení jejich funkčního období a dalším chráněným osobám v jejich blízkosti. Příslušníci útvaru se podílejí také na ochraně Pražského hradu.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video