Předseda Nezávislých demokratů Vladimír Železný představuje kulinářský pilíř svých předvolebních mítinků – ředitelské klobásy.

Předseda Nezávislých demokratů Vladimír Železný představuje kulinářský pilíř svých předvolebních mítinků – ředitelské klobásy. | foto: Bořivoj Černý, MF DNES

Železný vynesl předvolební trumf: klobásy

  • 7
Jako jeden z prvních lídrů rozpoutal horkou kampaň europoslanec Vladimír Železný, předseda strany, v jejímž názvu se skví jeho jméno. Rozváží po celém Jihomoravském kraji dodávkou zvanou Železňák takzvané ředitelské klobásy.

Objev DNES

Dle prvních ohlasů na klobásová setkání s voliči se však nedá hovořit o úspěchu.

Populární znalec ušlechtilého vína, dobrého jídla, televizních formátů a cel předběžného zadržení Vladimír Železný se poněkud zpronevěřil dávno ohlašované zásadě, že jeho kampaň bude střídmá a ne opulentní.

"Náš nově získaný seniorský elektorát by to mohl pochopit jako nedostatek idejí," vysvětluje protřelý veterán bitev o moc.

Škodu 1203, pověstného Železňáka, nechal změnit v pojízdnou udírnu a křižuje sedmdesát sedm okresů svého volebního obvodu s nákladem uzenářského zboží. Na karoserii má nastříkány různé variace moravského lidového rčení: "Kdyby klobása měla křídla, nebylo by ptáka nad ní."

Sympatizanti oceňují Železného odvahu pustit se do křížku se samotnou Evropskou unií a hájit v ní zájmy moravských vinařů, jakož i našich motoristů - alkoholiků. Velmi je však zklamal kvalitou svých volebních klobás.

Tyto uzeniny si pochvaluje pouze tým rychlého nasazení vysloužilých žurnalistů, takzvaná Holubova letka. "Pan ředitel je k novinářům uznalý," říká Hilda Sabou, někdejší vedoucí módní hlídky v časopisu Kontakt.

Voliči na Mikulovsku a Valticku se však ošklíbají. "Čím to udil?" uplivují nad svými nedojedky. "Že by dýmem z kukuřičných žgolků nebo z orobincových palachů? Určitě do teho namlel aj pazůre, že je to takové suché. Potemník šmakuje lép."

Proslulý gurmán Vladimír Železný připouští, že stranické klobásové suroviny ani technologie tentokrát nejsou nijak špičkové. Svádí to na nečekané výdaje, k nimž byla partaj donucena zhruba před měsícem.

"Museli jsme dát agenturám pro průzkum veřejného mínění půl milionu za každé procento navíc, jinak by to vypadalo, že nemáme šanci dostat se do parlamentu. Kdybych měl televizi, nemohlo by se něco takového stát," stěžuje si lídr nezávislých demokratů V. Ž.

Zůstává nicméně pozitivně naladěn a věří, že nižší jakost jeho volebních klobás lze vykompenzovat vhodně zvoleným nápojem. "Doporučuji každému, aby si na mítink ve vlastní režii donesl jiskrné víno typu Chablis, nikoliv však z příliš jižně situovaných viničních tratí," radí znalec Železný.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video