Petr Želásko odhadl cenu zásahu proti neonacistům a anarchistům na 15 milionů.

Petr Želásko odhadl cenu zásahu proti neonacistům a anarchistům na 15 milionů. | foto: Policie ČR

Želásko: Zakázaný protest by neprošel ani komunistům

  • 24
Ředitel pražských policistů Petr Želásko v on-line rozhovoru iDNES.cz vyvracel, že policie neměří všem stejně. Například prvomájové demonstrace komunistů by si podle jednoho ze čtenářů rozehnání také zasloužily. "Pokud jejich demonstrace nebude povolená, možná se dočkáte," odpověděl Želásko.
ODPOVĚDI PETRA ŽELÁSKA NAJDETE ZDE

Několik čtenářů se postavilo na stranu zadržených radikálů. Jeden například argumentoval tím, že nikdo nebyl ozbrojen. "V této chvíli nemohu zkoumat, zda odhozené zbraně nepatřily zrovna Vám," zněla odpověď šéfa pražských policistů.

Petr Želásko ale přiznal, že se neonacisté po zadržení chovali slušně. Problém byl naopak s některými anarchisty. "Skupina příznivců anarchistického hnutí byla tou, která chtěla vyvolat střety, o čemž se mohli přesvědčit i diváci z televizních záznamů," uvedl.

Ztotožnil se s názorem jednoho z čtenářů. že by několikamilionový účet za sobotní policejní manévry měli platit zadržení.

Neonacisté drazí jako Bush
Policie celkem v sobotu předvedla 396 lidí, z toho 96 cizinců. šest jich obvinila z útoku na veřejného činitele a výtržnictví. Další zadržení podávali vysvětlení, řeší se i téměř 200 přestupků. - více zde

Neonacisté, jejichž žádost o pochod židovskou částí Starého Města u výročí křišťálové noci vše odstartovala, se nakonec do centra vůbec nedostali. Několik střetů vyprovokovali anarchisté.

Šéf pražské policie Petr Želásko odhadl cenu celé akce na 15 milionů. Podobnou částku stála bezpečnostní opatření při návštěvě prezidenta Spojených států.

Osmapadesátiletý Petr Želásko je v čele pražských policistů od loňského února. Předtím šéfoval obvodnímu ředitelství pro Prahu 1 či vykonával funkci ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Policistou je od roku 1969.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video