Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: 

Otcovskou dovolenou mohou čerpat muži, kterým se děti narodily už na Vánoce

  • 43
Jakub se v dubnu podruhé stane otcem. Na narození svého prvního potomka si bral dovolenou. Nyní se těší na možnost otcovské dovolené, která mu umožní strávit se svojí rodinou týden volna doma. Novinku přitom budou moct využít i muži, kterým se potomci narodili na Vánoce.

„Těším se hrozně moc. Když se narodila moje dcera, tak jsem si musel vzít v práci dovolenou. Teď jsem rád, že mi stát umožní být s ní doma,“ řekl Jakub serveru iDNES.cz. Týden volna si bude moct vybrat do šesti týdnů od porodu svého dítěte. Čerpání otcovské dovolené, zkráceně „otcovské“ si nebude moct rozdělit a bude si muset vybrat všech sedm dní naráz. 

„Podat žádost o dávku a nastoupit na otcovskou bude možné sice až od 1. února, nárok na dávku však od tohoto dne vznikne i v těch případech, kdy se dítě narodilo v období šest týdnů před tímto datem, tedy 21. prosince 2017 nebo později,“ uvedl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Petr Sulek.

Spočítejte si, kolik dostanete

Během otcovské pak budou pobírat 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) už na svých stránkách spustilo kalkulačku, kde si muži budou moci spočítat, kolik za sedm dní dostanou.

Nárok na otcovskou pak budou mít pouze plátci zdravotního pojištění a muži, kteří jsou na matrice uvedeni v kolonce otec dítěte. Zaměstnanci budou moct požádat o státem placené volno u svého zaměstnavatele. Ostatní pracující ji pak budou uplatňovat přímo u okresní správy sociálního zabezpečení

Někdejší ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová novinku připravila, aby posílila vztah mezi dítětem a otcem. Argumentovala tím, že v Evropské Unii nabízí otcovskou dovolenou hned dvacet zemí a ve většině z nich to funguje stejně jako by nyní mělo v Česku.

Až dosud si muži, kteří chtěli být doma se svým potomkem v pvních okamžicích jeho života museli brát dovolenou nebo pokud jim nezbyla, tak neplacené volno. Další možností pro otce bylo, když si v prvních třech letech od narození dítěte u zaměstnavatele požádal o rodičovskou dovolenou

Na to mají muži stále dosud nárok, nicméně pokud o ní požádají, tak jí zároveň nebude moct čerpat matka. Otcovská by měla umožnit být doma oběma rodičům současně. 

Polepší si dobrovolní hasiči i dlouhodobí marodi

Novela zákona o nemocenském pojištění pak přinese zlepšení i pro dobrovolné hasiče. Pokud se zraní při zásahu nebo jim byla nařízena karanténa, tak po dobu pracovní neschopnosti budou dostávat 100 procent denního vyměřovacího základu, namísto stávajících 60 procent. Změna se dotkne pouze plátců zdravotního pojištění.

Nemocenská se také od ledna zvýší dlouhodobě nemocným. Ti od 15. dne nemoci až dosud pobírali 60 procent základu příjmu. Od Nového roku dostanou lidé, kteří jsou nemocní déle než třicet dní, za druhý měsíc neschopnosti 66 procent základního příjmu, pokud budou stonat déle než čtvrt roku, zaplatí jim 72 procent.

Od 1. června pak bude možné čerpat dlouhodobé ošetřovné, tedy dávku pro osoby, které se potřebují postarat o nemocného člena dománosti nebo rodiny. Na peníze od státu dosáhnou pouze plátci nemocenského pojištění, jejichž blízký strávil nejméně týden v nemocnici a po propuštění bude potřebovat minimálně měsíc celodenní péči. Stát jim pak zaplatí pouze tři měsíce péče. Během doby, co budou se svým blízkým doma, budou dostávat 60 procent denního vyměřovacího základu. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video