Zdravotní odbory vyhlásily stávkovou pohotovost, chtějí o 10 % vyšší platy

  • 405
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče se rozhodl vyhlásit stávkovou pohotovost. Odboráři tak chtějí zatlačit na premiéra Andreje Babiše (ANO), aby dodržel původní slib a zvýšil od počátku příštího roku platy pro všechny zaměstnance nemocnic a dalších zdravotnických zařízení o deset procent. Babiš tvrdí, že platy navýšil, ale všem 10 procent navíc dávat nebude. S tím souhlasí i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vedení odborů rozhodlo o vyhlášení stávkové pohotovosti již 14. srpna, od dneška pak tento stav platí. Odbory to oznámily veřejnosti na tiskové konferenci a prostřednictvím otevřeného dopisu i předsedovi vlády. Dali mu čas do 15. října. Pokud nesplní podmínky, odbory vyhlásí skutečnou stávku.

Jak rostly platy

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že odměny lékařů a sester setrvale rostou od roku 2014. Každoroční nárůst tvoří průměrně 4,5 – 6 %. V roce 2017 došlo k nárůstu oproti předchozímu roku o 7 % u lékařů a u sester dokonce až o 12 – 13 % (viz graf níže). 

V posledních čtyřech letech vzrostly platy ve zdravotnictví celkově o více než 30 % a nárůst bude pokračovat. Do českého zdravotnictví půjde příští rok rekordních 320 miliard korun. Tento objem peněz umožňuje navýšení platů v příštím roce všem zdravotníkům, a to až o 10 %. 

„Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče vás žádá o dodržení vašeho původního slibu a o zvýšení platových tarifů od 1. ledna 2019 o 10 procent pro všechny zaměstnance v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních,“ stojí v otevřeném dopisu.

Babiš však situaci vidí jinak. Tvrdí, že vláda sliby splnila nadstandardně. „V posledních čtyřech letech vzrostly platy ve zdravotnictví o více než 30 %. A nárůst bude pokračovat i v příštím roce. Do českého zdravotnictví půjde rekordních 320 miliard korun. To je o 20 miliard víc než letos a z toho 13 miliard dostanou jen nemocnice. Tento objem peněz umožňuje navýšení platů všem zdravotníkům, a to až o 10 %. Odměňování však bude cílené tam, kde je to nejvíce potřeba,“ reagoval pro iDNES.cz premiér na otevřený dopis.

Připomněl především příplatky za směnný provoz. „Protože nejpalčivější situace je u sester ve směnném provozu, zvyšujeme jim příplatek za směnnost o pět tisíc korun měsíčně, což znamenaná meziroční nárůst 15 %. Platy tedy rozhodně porostou všem a nebude se jednat o malé částky. Požadavek odborů je tak již pouhá demagogie a jde proti samotným zaměstnancům,“ uvedl. 

Odboráři uvedli, že si zvláštního příplatku za práci ve směnách cení, chtějí však, aby byl o stejnou částku navýšen i plat všem profesím nelékařských zdravotních pracovníků, včetně zdravotních sester pracujících na záchranných službách a v zařízení sociálních služeb.

Podle Babiše by však plošné navýšení rozhodně nevyřešilo personální krizi ve zdravotnictví. „Pouze prohloubí rozdíly mezi nízko příjmovými a vysoko příjmovými skupinami zdravotníků,“ tvrdí.

Odměňování všeobecných sester a porodních asistentek – vývoj v čase. (17. 8. 2018)

Odměňování lékařů a zubních lékařů - vývoj v čase. (17. 8. 2018)

S tím souhlasí i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ani ten nechce plošně navyšovat peníze, protože v každé nemocnici je jiná situace. Nemocnice dostávají peníze podle odvedené péče, proto ministerstvo nechce přijímat nějaká jednotná opatření. Naopak chce, aby se sami zaměstnavatelé rozhodli, komu plat zvýší a o jakou částku.

„Odbory musí jednat s nemocnicemi a zaměstnavateli a vyjednat si podmínky. Oni možná z pohodlnosti vyhlašují stávkovou pohotovost,“ dodal Vojtěch.

Kromě stávkové pohotovosti chtějí odbory také apelovat na lékaře, zdravotní sestry, laboranty, sanitáře a další personál, aby dodržovali zákoník práce a dodržovali pouze zákonem dané pracovní podmínky.

Se stávkovou pohotovostí nesouhlasí například Koalice soukromých lékařů, která sdružuje 20 tisíc lékařů v ambulancích, a Sdružení soukromých gynekologů. „Odmítáme snahu zdravotnických odborů politickým nátlakem zvrátit výsledky dohodovacího řízení o úhradách zdravotní péče na rok 2019 a vyzýváme předsedu vlády a ministra zdravotnictví, aby tomuto tlaku nepodlehli,“ napsali soukromí lékaři v prohlášení.

Některé nemocnice nenavyšují

Předsedkyně zdravotních odborů Dagmar Žitníková připomněla, že již v roce 2016 jim vláda Bohuslava Sobotky slíbila, že v následujících třech letech bude každý rok navýšen plat zdravotních pracovníků o deset procent. „Zavázali se, že jestli bude kdokoli z nich ve vládě, tak to skokové navýšení proběhne,“ uvedla Žitníková s tím, že na schůzce byli přítomni všichni tehdejší koaliční partneři - tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

„Chceme, aby zaměstnanci v nemocnicích měli adekvátní odměnu za práci a měli adekvátní pracovní podmínky,“ uvedla Žitníková, podle níž se nevhodné podmínky mohou promítnout i do péče o pacienty. Dodala, že stávkovou pohotovost vyhlásili, protože toto nebylo možné premiérovi vysvětlit.

Babiš se podle nich necítí slibem vázán a podle informací od zaměstnavatelů ve zdravotnictví podle něj „není žádný větší problém“. Zaměstnavatelé si prý sami chtějí udržet zaměstnance, a tak by jim oni měli platy zvýšit. 

K tomu však dle odborů nedochází. Některé nemocnice nezvyšují platy sestrám, pokud jim navýšení nepřijde v rámci úhradové vyhlášky. Problémy jsou především v akciových společnostech. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěch to však není pravda a nemocnice platy zvyšují.

Desetiprocentní růst platů všech veřejných zaměstnanců požaduje zejména Českomoravská konfederace odborových svazů. Její požadavky podporuje i vládní ČSSD, kritizují ho naopak podnikatelé. Podle nich neodpovídá očekávanému růstu příjmů státu a platy by se měly zvyšovat podle výkonu.

Odbory chtějí víc peněz i pro veřejnou správu

Vláda navrhuje šestiprocentní nárůst částky na platy ve veřejné sféře, navýšení by ale nebylo rovnoměrné. Víc by si měli přilepšit učitelé a hůř placené profese, nejnižší dvouprocentní tarifní růst by měli mít policisté či vojáci. 

Vláda chce projednat navýšení platů ve veřejné sféře do konce září, kdy musí návrh na hospodaření v příštím roce odevzdat Sněmovně. 

Ve zdravotnictví pracuje asi 260 000 lidí, v sociálních službách kolem 100 000. Nejvíce, asi 80 000, je zdravotních sester, jejichž hrubý plat byl loni ve státní sféře byl průměrně 36 000 korun, v nestátní 24 200 korun. 

Ve veřejných službách a správě loni pracovalo přes 634 700 zaměstnanců. Průměrný hrubý plat dosáhl 31 968 korun. Polovina pracovníků vydělávala víc než 29 840 korun hrubého. Částky jsou vyšší než v soukromém sektoru.

4. května 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video