Ilustrační foto | foto: AP

Každé tři dny zabaví policie někomu zbrojní průkaz kvůli zdraví

  • 191
V celé zemi loni přišlo o možnost legálně nosit zbraň 124 lidí kvůli tomu, že jeho zdravotní stav představoval riziko. Nejvíc v Praze – 24, na jižní Moravě jen o čtyři méně. Mezi nimi jsou ti, jejichž podlomené zdraví může být hrozbou pro ostatní nebo se věkem snížila jejich schopnost zbraně bezpečně ovládat.

Padesátiletý muž z Mostu se hádal s manželkou tak zuřivě, až je musela krotit policie. Při domlouvání žena policistům oznámila, že jí manžel hrozil zbraní. Muž musel legálně drženou pistoli i zbrojní průkaz odevzdat a podstoupit lékařské vyšetření.

Loni to bylo každé tři dny, co policie v Česku sebrala někomu zbrojní průkaz kvůli tomu, že jeho zdravotní stav představoval riziko. Někteří už nebyli aktivními střelci, třeba muž, který trpěl Alzheimerovou chorobou a už ani nevěděl, že nějaký průkaz má. Některé případy byly dramatičtější. Třeba na Zlínsku policisté zadrželi několik zbraní muži, který vyhrožoval, že jednu použije proti sobě. Jeho příbuzní se svěřili lékaři a ten se ihned obrátil na policii.

„Lékař sdělil podezření na pacientův akutní špatný zdravotní stav a na skutečnost, že je v jeho zájmu zadržet legálně držené zbraně v době co možná nejkratší,“ řekla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Psychiatři musí informovat praktiky. Často to ale nedělají

V Ústeckém kraji loni policie vzala zbroják pěti lidem. „Ve čtyřech případech šlo o psychické problémy a v jednom případě o ztrátu paměti po nemoci,“ řekla mluvčí severočeské policie Šárka Poláčková.

Po událostech v Uherském Brodě, kde v roce 2015 psychicky narušený muž zastřelil osm lidí a pak i sebe, se zdálo, že psychickému zdraví střelců se bude věnovat mimořádná pozornost. Ale tak úplně to neplatí.

Starosta Uherského Brodu: Střelec nebyl psychicky zdráv, selhal systém:

24. února 2015

Ukazuje to případ zmíněného Mostečana, který musel k lékaři, aby se prověřilo, jestli po konfliktu s manželkou smí zbrojní průkaz a pistoli dostat zpět, nebo o ně definitivně přijde. Jen praktický lékař rozhoduje, jestli zdravotní stav dotyčnému dovoluje mít zbraň. 

Jenže během vyšetření se ukázala nečekaná komplikace – muž se léčil u psychiatra a jeho praktický lékař Roman Houska o tom vůbec nevěděl. Netušil to, ani když mu před lety při žádosti o zbroják dával potvrzení, že je zdravotně v pořádku. „Řekl mi to až sám, protože se trochu známe,“ sdělil lékař.

Přitom psychiatři i ostatní specialisté mají povinnost informovat praktické lékaře, že jejich pacienty léčí. Platí to vzájemně a pro všechny pacienty, nejen pro střelce. Jenže lékaři to často nedělají.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video