Vzpomínkový pochod na zavražděného Jana Strička z Rakovníku. (24. 10. 2009)

Vzpomínkový pochod na zavražděného Jana Strička z Rakovníku. (24. 10. 2009) | foto: David Balun, iDNES.cz

Zavražděného mladíka si v Rakovníku připomněl průvod 150 lidí

  • 36
Asi sto padesát lidí si v Rakovníku připomněla násilnou smrt sedmadvacetiletého Jana Strička, který zemřel před rokem po bodnutí nožem. Na vzpomínkový pochod zvaly mimo jiné i webové stránky ultrapravičáků.

Pochodu se účastnilo asi sto padesát lidí, nesli louče a v čele průvodu portrét zavražděného. Loni byla účast dvojnásobná.

Celá akce trvala asi půl hodiny a skočila položením svíček a květin na rakovnickém náměstí, kde byl muž zavražděn.

Na pochod dohlíželo zhruba sto padesát policistů. Žádné incidenty řešit nemuseli.

Vzpomínkový pochod na zavražděného Jana Strička z Rakovníku. (24. 10. 2009)

Účastníci piety, kterou svolali přívrženci Autonomních nacionalistů, se vydali na Husovo náměstí z rakovnického nádraží. Po položení květin a svíček přednesli projev a rozešli se.

Policisté se psy už od oběda procházeli městem a u vjezdu do Rakovníka u nádraží kontrolovaly projíždějící auta početné hlídky.

Jan Stričko zemřel po hádce s jednadvacetiletým známým, která skončila vraždou. Vrah byl odsouzen ke dvanácti letům.

Bezprostředně po činu se na internetových fórech objevily informace, že šlo o rasově motivovaný čin, policie to ale vyloučila. - čtěte více o loňském pochodu Rakovníkem


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video