Zadržený demonstrant

Zadržený demonstrant - Policie nakládá do auta jednoho ze zadržených demonstrantů proti srazu komunistů na Letné. (1. května 2005) | foto: Michal Šula, MF DNES

Zásah na Letné vyburcoval poslance

  • 290
Policejním zásahem na prvomájové demonstraci KSČM v Praze se zřejmě budou zabývat i poslanci. Lidovecký klub navrhl svolat mimořádné zasedání branně-bezpečnostního výboru Sněmovny. ODS návrh KDU-ČSL podpoří. Kvůli zásahu už padlo i trestní oznámení.

Policie zatkla na prvomájovém shromáždění komunistů na pražské Letné dva muže. Ostatním aktivistům se zákrok zdál nepřiměřený.

Martin Vadas podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Nelíbí se mu, že mezi policisty byli i neuniformovaní muži. "Mně se to zdálo zbytečně brutální, zbytečně násilný," řekl v pondělí televizi Prima.

Ministr vnitra František Bublan nechal nedělní zásah prověřit. "Nechal si vyhodnotit celou situaci. Zatím má pouze dílčí informace. Podle nich považuje zákrok za oprávněný, protože byl v rozporu se zákonem o právu shromažďovacím," řekla iDNES Marie Masaříková z tiskového odboru ministerstva vnitra. Podle ní se právě posuzuje, zda byl zákrok přiměřený.

Předseda branně-bezpečnostního výboru Jan Vidím (ODS) řekl ČTK, že zástupci ODS iniciativu lidovců podpoří. Pokud se mimořádné zasedání výboru podaří svolat, mohlo by být ve čtvrtek, nebo počátkem příštího týdne.

Svolání mimořádné schůze výboru mohou iniciovat dvě pětiny z jeho 19 členů, tedy osm poslanců. Vidím agentuře ČTK vysvětlil, že lidovci v něm mají dva a ODS pět zástupců. Později se k iniciativě lidovců připojili i nezařazený poslanec Tomáš Vrbík a unionista Robert Vokáč. Tím byla podmínka splněna.

I kdyby se výbor sešel, jeho členové by museli v úvodu prostou většinou hlasů schválit program. Když ho neschválí, schůze hned skončí, připomněla ČTK.

KSČM bude proti svolání mimořádného jednání. ČSSD o tom postoji nejednala.

Kdyby se mimořádnou schůzi svolat nepodařilo, výbor by se kauzou zabýval až na některém ze svých řádných jednání na přelomu května a června.

Jedním ze zadržených byl aktivista Jan Šinágl, který se vmísil do prvomájové demonstrace KSČM během projevu šéfa strany Miroslava Grebeníčka a chtěl protestovat proti komunismu.

Jeden z přihlížejících propíchnul policejnímu vozu pneumatiku. Nechtěl, aby policie zatčeného aktivistu odvezla.

Zatčení provázela vlna protestů dalších odpůrců komunismu. Volali prý "Pusťte ho, Grosstapo!" a policisté přivolali posily. - více zde

Šinágl v pondělí oznámil, že měl "zaručené informace", že ho na manifestaci měl někdo polít benzinem a zapálit.

Ministr vnitra zřejmě bude muset kvůli případu odpovídat na otázky poslanců při čtvrtečních interpelacích.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video