Diskuze

Radioaktivita by ovlivnila stovky kilometrů u Záporoží, uklidňuje Čechy úřad

I za velmi dramatických okolností lze předpokládat, že v případě uvolnění radioaktivních látek ze Záporožské jaderné elektrárny by bylo nezbytné přijímat ochranná opatření pro obyvatelstvo maximálně do vzdálenosti několika stovek kilometrů. České hranice jsou od ukrajinské elektrárny, kterou na začátku března obsadily ruské invazní síly, vzdálené přes 1 000 kilometrů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TH

Prakticky všichni protijaderní aktivisté jsou placení přímo nebo nepřímo z Ruska, s jasným cílem zabránit naším zemím v energetické soběstačnosti, a abychom i nadále odebírali ruský plyn.

Ve společnosti je díky těmto aktivistům celá řada fám a mylných domněnek o tom, jak jaderná energetika dnes funguje.

Tlakovodní reaktory (používané jak v našich reaktorech, tak v Záporoží) nikdy nemohou způsobit nehodu rozsahu Černobylu, i když se to (ruskem placení) aktivisti a novináři snaží tlačit jako myšlenku dne.

Tlakovodní reaktor je chlazen vodou, ale tu vodu potřebuje i k běhu reakce, tedy jakmile je vnitřní chladící okruh narušen, voda vyteče/odpaří se, a reakce ustane, protože to nemá dostatek neutronů se správnou rychlostí. Také reaktory jsou stavěné tak, že při ztrátě elektřiny se kontrolní tyče nemohou udržet mimo reakční oblast, a gravitací se samovolně zasunou do jádra reaktoru, čímž kompletně zastaví reakci. Reaktor samotný je pak natolik odolný, že k velkému úniku paliva dojít jen tak nemůže (a je tam řádově méně paliva, než co používal Černobyl s komplet jinou technologií).

Nejčernější scénář je únik primární chladící vody, v tom případě se jedná o zamoření místní (podzemní) vody, a případně se dostane objem vody jako pára do atmosféry. Chladící voda je sice radioaktivní, ale zbytky paliva v ní fakt neplavou. Při narušení reaktoru voda vyteče/odpaří se rychleji, než se palivo stihne do vody pořádně dostat.

Jaderná elektrárna není jen reaktor, k vyřazení z provozu na desítky let stačí odpálit vůbec nechráněné části - zejména turbíny (super náchylné na jakoukoli škodu, hodíte do turbíny tyč, je celá odepsaná), dieselgenerátory (spousta dieselu, co hoří), transformátory (olej super hoří, vybuchuje), kontrolní středisko (počítače jednoduché na zničení), chladící potrubí. Žádné z těchto systémů při poškození radioaktivitu nevypustí, ale elektrárna bude na odpis, a stojí to řádově méně úsilí. A tak je třeba doufat, že ani taková sabotáž nenastane.

5 0
možnosti
EN

E83m30i83l 59N54o30v83á38k

16. 8. 2022 14:23

No řádově méně paliva tam není, RBMK-1000 má 192 tun paliva, VVER-1000 92 tun, takže přibližně polovinu. Možná ale narážíte na to, že v aktivní zóně RBMK-1000 je kromě paliva ještě 1700 tun grafitu, který je hořlavý a silně radioaktivní, čímž hodně komplikoval likvidaci následků havárie. A hlavně, VVER-1000 má oproti RBMK-1000 velmi odolnou ochrannou obálku. Se zbytkem souhlasím.

1 0
možnosti
MB

Tvrdit, že nehrozí větší jaderná havárie je spíše pro uklidnění lidí. Záleží, jaký typ munice by Rusové použili a jak moc by to hořelo. Obálka je designovaná, aby odolala pádu letounu SU 25, pochybuji, že je v tom zakalkulována i výbuch munice, které bv letou mohl nést. Nehledě k faktu, že takový SU-34 je skoro dvakrát těžší. Co kdyby je napadlo oblast ostřelovat termobarickými zbraněmi?

Vždyť Rusové v oblasti prokazatelně nasadili TOS-1A.

1 1
možnosti
EN

E39m22i88l 53N69o23v61á67k

16. 8. 2022 14:27

Kdyby chtěli ostřelovat jadernou elektrárnu termobarickými zbraněmi, tak už rovnou mohou ostřelovat jakékoliv jiné území než které již dobyli rovnou jadernými zbraněmi, nemyslíte?

0 0
možnosti
MZ

Budou chodit rozzáření Ukrajinci, a budou chodit svíti po večerech.

0 2
možnosti
MB

Miroslav Závodník

No, část Rusů by si taky v noci nemuselo při ch**ní svítit. Rusové jsou ale zvyklí, ještě dávno před Černobylem ukázali světu Majak.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Majak#/media/Soubor:Ostural-Spur.png

2 0
možnosti
MM

To je mile ze by sa nebolo coho obavat, az na to ze 20 milionov Ukrajincov by hladalo novy domov ...

0 1
možnosti
EN

E29m85i60l 67N63o90v36á62k

16. 8. 2022 13:05

Nezbytnost přijímat ochranná opatření pro obyvatelstvo maximálně do vzdálenosti několika stovek kilometrů neznamená, že "ze 20 milionov Ukrajincov by hladalo novy domov".

1 0
možnosti