Zapomnětliví rodiče budou za školku platit

  • 16
Rodiče z Loučné nad Desnou, kteří zapomínají vyzvednout své děti z mateřské školy, budou platit. Zastupitelé obce na Šumpersku schválili vyhlášku, podle níž zaplatí za dobu, kterou stráví učitelky s dítětem navíc.

"Vyšli jsme vstříc personálu školky, který má opakované problémy s některými rodiči. Domluva nepomohla, proto jsme se rozhodli řešit problém trochu razantněji," uvedl starosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek (ČSSD).

Návrh na tvrdší postup vůči nezodpovědným rodičům podala ředitelka školy Iveta Sporková. "Někteří rodiče opakovaně zapomínají vyzvednout své děti. Učitelky si je  potom musí brát domů a starat se o ně," argumentuje ředitelka.

Jedna matka se dokonce po potomkovi nesháněla vůbec. "Učitelka nakonec musela dítě přivést až k nim domů. Matka byla doma, ale přijít do školky ji ani nenapadlo," řekla  Sporková.

Podle vyhlášky vezme učitelka nevyzvednuté dítě domů a na školce nechá viditelný vzkaz pro rodiče, kde jejich dítě je. Vždy také upozorní policii. Za každou hodinu navíc zaplatí nezodpovědní rodiče za hlídání 110 korun.

Budou muset rovněž uhradit další náklady. "Už se stalo, že kvůli  hlídání ujel učitelce autobus a musela si potom vzít taxík. I takové náklady budou rodiče hradit,"  sdělil Martínek.

Nová vyhláška začne platit od 1. ledna. Pokud se rodiče neumoudří a budou se dál chovat stejně nezodpovědně, budeme informovat sociální úředníky. Čekáme ale změnu v jejich chování, protože jim  půjde o peníze," sdělil starosta Martínek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video