Žalobce navrhl obvinit exministra Lachnita

  • 55
Bývalý ministr a stávající poslanec ČSSD Petr Lachnit možná stane před soudem. Podle státního zástupce je bývalý šéf ministerstva pro místní rozvoj zodpovědný za mnohamilionové ztráty úřadu. Zatím ho ale chrání imunita.

Poslední ministerský podpis se možná pro Petra Lachnita stane osudným. Když 10. července 2002 opouštěl ministerstvo pro místní rozvoj, ještě stihnul firmě Alpa pronajmout velmi výhodně zahradní restauraci v centru Prahy.

Nejen za tento podpis, ale i za další podezřelé laciné pronájmy mu hrozí až osm let vězení.

Státní zástupce Pavel Suchánek vyzval policii, aby poslance ČSSD obvinila z porušování povinností při správě cizího majetku.

Ještě před tím ale o Lachnitovi rozhodnou jeho kolegové: Poslanecká sněmovna musí hlasovat, jestli ho zbaví imunity a vydá policii.

Lachnit na obvinění nereagoval, vůbec nezvedal svůj mobil. "Ať to všechno klidně prošetří. Žádnou nevýhodnou smlouvu jsem nepodepsal," bránil se už dříve.

Na podivné pronájmy na ministerstvu za Lachnitovy éry už totiž upozornili v loňském roce auditoři z renomované firmy Deloitte & Touche. Podle nich tratil resort na několika nevýhodných pronájmech nejméně 150 milionů korun.

"Mělo by být posouzeno, zda jednání nesplňuje znaky trestných činu porušování povinnosti při správě cizího majetku a pletichy proti veřejné soutěži," napsali tehdy auditoři o smlouvách do své zprávy, kterou má MF DNES k dispozici.

Mezi "nejkřiklavější" Lachnitovy smlouvy patří právě ta úplně poslední. Lachnit tehdy pražské firmě Alpa pronajal restauraci na frekventované turistické trase za pouhých čtrnáct tisíc korun za půl roku.

Podle zjištění Deloitte & Touche je to dvacetkrát méně, než kolik činí obvyklé nájmy v lokalitě.

Ministr Lachnit přitom tehdy smlouvu uzavřel i přesto, že dva podřízení mu doporučovali nepodepisovat: vrchní ředitel Jaroslav Král a šéf finanční kontroly Stanislav Cysař.

Lachnitovi tehdy nosil smlouvy na stůl většinou ředitel jeho úřadu Petr Krejčí, jenž měl na starosti provoz a také správu majetku. "Nic o tom nevím, nemohu se vyjádřit," reagoval Krejčí na informaci, že Lachnitovi hrozí stíhání.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video