Žalobce: Kořistka si mohl o úplatek říkat

  • 36
Státní zástupce Josef Bláha, který před měsícem odložil kauzu údajného uplácení poslance US-DEU Zdeňka Kořistky pro nedostatek důkazů, vyslovil odvážnou hypotézu, jak se celý případ mohl odehrát. Prý existuje i varianta, že si Kořistka o úplatek sám říkal.

VŠE O „KAUZE KOŘISTKA“ ČTĚTE ZDE

"Je možné dovodit i verzi, že Kořistka si sám nějakou formu úplatku žádal," napsal Bláha v usnesení o odložení případu, do něhož až nyní MF DNES nahlédla.

Bláha v pátek uvedl, že šlo o úvahu. "Je to teoretický závěr, který je možný," řekl. Policisté přitom dosud pracovali na verzi, že se dva vyslanci ODS snažili Kořistku uplatit deseti miliony korun a že je Kořistka hned odmítl.

Kořistka označil Bláhovo vyhodnocení za skandální. "Pro mě je nevěrohodný právě pan Bláha. Když loni na podzim dva původně obviněné propouštěl z cely, sdělil, že policie předložila dostatek důkazů pro jejich stíhání. A po čase řekl, že nejsou důkazy, a případ odložil. Já se tedy ptám: Buď tehdy Bláha plácal do větru, nebo se ty důkazy ztratily," řekl v pátek MF DNES Kořistka.

V Bláhově verdiktu, který byl přísně utajovaný, jsou i další tvrdá hodnocení. "Kořistku nelze hodnotit jako věrohodnou osobu," napsal žalobce s tím, že poslanec pokus o úplatek hned neohlásil policii, ale mluvit o něm začal až poté, co se o korupci začala zajímat MF DNES.

I pak však podle Bláhy nepostupoval Kořistka standardně, protože ani policii neřekl vše najednou. "Netvrdím, že poslanec lže, ale vzhledem k tomu, že to říkal načtyřikrát, tak je nevěrohodný," řekl Bláha.

"Postupně jsem doplňoval svou výpověď, ale pan Bláha moc dobře ví proč. Nechtěl jsem poškodit nevinné lidi, kteří s tou kauzou nemají nic společného. Navíc jsem se obával o svou bezpečnost," řekl Kořistka.

Poslanec původně tajil některé své známé, jimž se s pokusem o korupci hned svěřil. Kořistka prý jednou našel na svém autě tento vzkaz napsaný hnědou hmotou: "Něco řekneš = tvůj konec."

Asistent šéfa ODS Marek Dalík a lobbista Jan Večerek, kteří byli původně podezřelí a policie je i zatkla, se od pátku začali od státu a Kořistky domáhat odškodného za újmu, která jim údajně vznikla.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video