Záchranáři v Praze: počet výjezdů se při kalamitě téměř nezvýšil

P r a h a - Počet výjezdů pražské záchranné služby se při dnešní ranní kalamitě podstatně nezvýšil. Lidé se zřejmě poučili ze čtvrtka, kdy měli záchranáři plné ruce práce. "Změna počasí a sněhová nadílka ve čtvrtek zvýšila počet výjezdů o 30 procent. Kromě pádů na chodníku a následných zlomenin a lehčích zranění při dopravních nehodách byla příčinou častějšího volání záchranky prudká změna atmosférického tlaku, kterou negativně pocítili kardiaci, astmatici a epileptici," řekl mluvčí Záchranné služby Praha Jan Škoula.

Vozům záchranné služby se podle Škouly daří dostat na místo určení, pouze na okrajích Prahy je jejich cesta obtížnější. V jednom případě musela dnes ráno posádka auta vzít lopatu a proházet se k pacientovi.

Škoula nepředpokládá, že řidiči, které sněhová nadílka uvěznila na dálnici v jejich autech, budou bezprostředně potřebovat lékařskou pomoc. Pokud jim při dlouhém čekání dojde benzin či nafta, mohou sice prochladnout, ale takové prochladnutí se zpravidla projeví až později chřipkou nebo zápalem plic.

Většinou jim hrozí pouze psychický stres, zvláště mají-li sklon ke klaustrofobii. Problémy mohou však trpět řidiči se srdečním onemocněním, jemuž stres neprospívá. Diabetici, kteří jsou odkázáni na inzulín, jsou podle Škouly většinou disciplinovaní a na cesty si berou nejen inzulín, ale také zásobu jídla, protože při aplikaci inzulínu musejí pravidelně jíst.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video