ilustrační snímek | foto: HZS Moravskoslezského kraje

Muž spadl v Rumunsku ze skály. Telefonovalo se za jeho záchranu v Česku

  • 46
Poměrně komplikovaně, ale se šťastným koncem, proběhl zásah na záchranu českého turisty, který se zranil v horách v Rumunsku. Pomoc přivolal jeho kamarád, ale přes několik prostředníků v Praze. Teprve poslední „článek“ řetězce se domluvil anglicky a mohl se tedy obrátit na rumunskou záchrannou službu.

Česky hovořící žena v Moravskoslezském kraji se obrátila na tísňovou linku 112, protože její český kamarád se nacházel s dalšími sedmi lidmi v horách v Rumunsku, přiblížila situaci Kateřina Suchánská z operačního střediska pražských hasičů.

Jeden člen skupiny spadl ze skály z výšky zhruba 60 metrů a visel zraněný na laně. Volající na zraněného viděl a jelikož neuměl anglicky a s místními záchranáři by se nedomluvil, zavolal o pomoc kamarádce, která se obrátila na českou tísňovou linku.

Operátorka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje se telefonicky spojila s Čechem v Rumunsku, aby mu zavolala pomoc. Ale protože neměla na svém pracovišti volného anglicky hovořícího kolegu a sama jazyk také neumí, požádala o překlad svou pražskou kolegyni.

Ta se spojila s rumunskou tísňovou linkou, přetlumočila jim všechny informace a z rumunské strany byla přislíbena pomoc a ještě během hovoru byly informace předány záchranným složkám. Zhruba o dvě hodiny později se operátoři dozvěděli, že vrtulník, který vzlétl krátce po přijetí tísňového hovoru, horolezce nalezl a byla pro ně vyslána záchranná skupina.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video