Za špatnou krev hrozí vězení

Až pět let vězení - to je hrozba vznášející se nad týmem, který v liberecké nemocnici nedávno operoval sedmdesátiletému pacientovi výduť tepny. Muž totiž několik hodin po zákroku zemřel - dostal chybnou krevní konzervu. "Pokud někdo z operačního týmu zavinil, že pacient dostal jinou krev, tak ho obviním z ublížení na zdraví z nedbalosti s následkem smrti," řekl liberecký vyšetřovatel, který se případem zabývá. Podle zástupce ředitele pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze Petra Turka byl skutečně mezi krví pacienta a krevní konzervou výrazný rozdíl.

"Zjistili jsme to tak, že jsme porovnávali vzorky pacientovy krve odebrané před zákrokem s krví, kterou dostal při operaci," vysvětil. Najít viníka nebývá podle vyšetřovatele v těchto případech nijak složité.

"Není důležité, kdo všechno přišel s krevní konzervou v nemocnici od začátku až do konce do styku, podezření by padlo na konkrétního člena operačního týmu," řekl vyšetřovatel.

"Ten totiž musí těsně před provedením operace zkontrolovat, zda pacientova krev souhlasí s tou, která je v konzervě." Podle Turka se podobné tragédie na operačních sálech neodehrávají příliš často.

"V České republice jsme za posledních deset let napočítali pět šest podobných případů," dodal Turek a nabídl vysvětlení: "V České republice se totiž dělá takzvaná zajišťovací zkouška. Transfuzní stanici se sice přesně zadá, jakou krev bude pacient potřebovat, avšak to, zda je všechno opravdu v pořádku, kontrolují těsně před zákrokem členové operačního týmu."

Vyšetřovatel se před uzavřením spisu neobejde bez dalších odborných posudků. Ty mu dodají také znalci ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv. "Při mikrobiologickém vyšetření se experti zaměří například na to, zda v krevní konzervě nebyly mikroorganismy, které by rovněž mohly přispět k pooperačním komplikacím," dodal lékařský ředitel liberecké nemocnice Radko Janoušek.

V liberecké nemocnici se stal podobný případ zhruba před třiceti lety. "Rozdíl mezi krví pacienta a darovanou konzervou však lékaři odhalili včas, takže se nic nestalo," doplnil Janoušek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video