Za antiradar bude hrozit pokuta 200 tisíc

  • 132
Lidem, kteří chtějí uniknout policejním kontrolám rychlosti a pořídili si takzvané antiradary, bude zřejmě v budoucnu hrozit pokuta až dvě stě tisíc korun. Poslanci se takovou změnu rozhodli prosadit do novely silničního zákona, kterou příští týden bude projednávat sněmovna.

"Chceme dát policii možnost, aby používání radarů dokázala víc postihovat. Proto v případě, že takové zařízení u někoho najde, by měla mít možnost nařídit, aby dotyčný přístroj demontoval," prohlásil poslanec za ČSSD Miloslav Kala.

"Zároveň bude vlastníkovi antiradaru hrozit pokuta až dvě stě tisíc korun," dodal.

Zákon antiradary zakazuje už dnes. Za jejich používání však hrozí jen tisícikorunová pokuta. Podle některých policistů to nestačí. "Antiradary umožňují jejich majitelům dopouštět se dopravních přestupků. Proto se nebudu bránit změně, která by jejich používání omezila," řekl Stanislav Huml, šéf středočeské dopravní policie.

"Podobná právní úprava funguje například v Rakousku a tamní policisté mají dokonce pravomoc nařídit vlastníkovi antiradaru, aby jej na místě zničil," dodal.

Poslanci: Auta budou svítit pořád
Dvě auta jedou po dvouproudové silnici. Jedno zastaví, aby mohli přes přechod přejít chodci. Druhý řidič naopak přidá a chodce smete. Přesně tak se to stalo v úterý v Trutnově, kde policista srazil pětiletého chlapce.

Poslanci chtějí podobným případům zabránit a navrhují změnu - pokud řidič v takové situaci uvidí, že auto v pravém pruhu zpomaluje a zastavuje, bude muset udělat totéž. "Podobné ustanovení v zákoně chybí. Rozhodli jsme se jej prosadit do novely zákona o provozu na pozemních komunikacích," řekl poslanec Miloslav Kala.

Návrh není jedinou věcí, kterou chtějí poslanci změnit. Hodlají například omezit možnosti parkování pro tělesně postižené. Na vyhrazených místech by měli v budoucnu smět zastavit pouze ti postižení, kteří používají invalidní vozík.

Další změny se týkají všech. Svítit se má po celý rok a obecní policie má dostat pravomoc měřit řidičům rychlost. K nehodám, při nichž se nikdo nezraní, se zase nebudou volat policisté. "Ulehčí to práci dopravním policistům. Nyní často dělají u havárií to, co mají dělat likvidátoři pojišťoven," dodal Kala.

Poslanci zároveň požadují, aby se změnil systém trestných bodů za vybrané přestupky, který chce zavést ministerstvo dopravy. Například za držení mobilního telefonu při jízdě by neměly být čtyři body, jak navrhlo ministerstvo, ale pouze tři.

Podobně chtějí poslanci snížit postih i za další přestupky. Sněmovna se bude novelou zabývat příští týden.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video