Miroslav Petržílek (na invalidním vozíku)

Miroslav Petržílek (na invalidním vozíku) | foto: Michal Klíma, MAFRA

Z korupce podezřelý vlivný člen ČSSD se chlubil, že hejtmana určí on

  • 33
Nahrávky, které z rozhovoru s bývalým krajským místopředsedou ČSSD pořídil pardubický podnikatel Libor Joska, nevypovídají jen o korupci. Miroslav Petržílek, který podle stavitele žádal o úplatek pro stranu, na nich také mluvil o politickém pozadí své partaje. A chlubil se, co vše může zařídit.

Peržílek mimo jiné podrobně popisuje především to, že jako "majitel" mnoha místních organizací strany právě on rozhodne o tom, kdo bude letos na podzim za ČSSD kandidovat na hejtmana.

"My si vždycky lídra pohlídáme. Dáme mu podmínky, a když nebude makat, jak chceme, tak ho vždycky můžeme srazit. To je v pohodě," říká Petržílek na nahrávce, jejíž část má redakce k dispozici.

"Já rozhoduji úplně o všem," zní z nahrávekČtěte v pátek 6. ledna

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Petržílek s novináři momentálně nekomunikuje, a tak není možné zjistit, do jaké míry svá slova myslel vážně a do jaké míry se dělal před Joskou zajímavým. V každém případě muž, který v okolí Lázní Bohdaneč založil 14 místních organizací ČSSD, svůj vliv v partaji rozhodně nebagatelizuje.

Například tvrdí, že už dopředu na post hejtmana vybral jeho dnešního náměstka Jana Tichého. Navíc dodává, že ten ho bude poslouchat.

"Honza je Honza, ale poslechne mě. A když něco bude chtít, tak mně klidně může říct. No a já mu pak dám nůž na krk. On to ví, on má nějakou třicetičlennou organizaci a já mám sto padesát lidí ve svejch organizacích. A když udělám takhle, tak má pět procent a on to ví," říká jasně Petržílek.

Na první pohled se jeho vyjádření mohou zdát jako přehnaná. Ovšem nyní se ukazuje, že mohou být pravdivá. Tichý má totiž skutečně zájem kandidovat jako jednička do krajských voleb a není přitom určitě bez šancí. "Šance Jana Tichého vidím jako velmi velké," uvedl okresní šéf sociální demokracie Zdeněk Gilar (více o kandidatuře čtěte zde)

Petržílek však podle svých slov neumí upravit kandidátky jen do krajských voleb. "Já nemám jen na starosti ty volby. Ale všechny: místní, do parlamentu, do Senátu, prostě všechno jde přese mě," říká stále člen ČSSD a také si hned stěžuje na to, že mu v červnu 2010 zkazili plány voliči, kteří kroužkovali kandidáty zezadu.

Kauza s nahrávkami

Spolumajitel pardubické stavební firmy Chládek a Tintěra Libor Joska si loni na podzim tajně nahrával rozhovor s vysoce postaveným krajským sociálním demokratem Miroslavem Petržílkem kvůli tomu, že ten po něm chtěl údajně úplatky. Proto Petržílka, který se na konci prosince vzdal funkce krajského místopředsedy ČSSD, už vyšetřuje protikorupční policie.

To do poslanecké lavice vyneslo z posledního devatenáctého místa kandidátky mladého chrudimského právníka Jana Chvojku. "Kdo to mohl čekat? Teď už tam ale nikoho nepustím. Pohlídám si to celé. Budou tam jen lidi, co vyberu já," říká Petržílek.

Sociální demokraté se nyní od Petržílka distancují. "Nemám pro to rozumné vysvětlení. Nechápu, proč říkal takovéto nesmysly," uvedl ve čtvrtek hejtman Radko Martínek.

Někteří ho označují téměř za nesvéprávného kvůli nedávné léčbě vážné nemoci. "Předsednictvo krajského výboru se distancuje a důrazně ohrazuje vůči soukromým aktivitám bývalého místopředsedy Petržílka," napsali krajští lídři ČSSD.

Libor Joska však říká, že se jedná o předem připravený scénář. "I to na nahrávkách popisuje. Říká, že kdyby to prasklo, bude dělat blázna," uvedl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video