Gracián Svačina

Gracián Svačina | foto: studenta.cz

Z dětského domova zamířil studovat média, reportáží naštval Klausovou

  • 360
Od čtvrté třídy vyrůstal Gracián Svačina v dětském domově nedaleko Jihlavy. Teď se mu podařilo dostat na soukromou Univerzitu J. A. Komenského, kde studuje masovou komunikaci. Novinářskou práci už si vyzkoušel. Napsal reportáž, jak "pucovali" dětský domov, když čekali návštěvu z Pražského hradu. Pár lidí tím zvedl ze židle.

"Já se hrozně snažím, i proto, abych neudělal ostudu. Jeden z důvodů, proč studuju, je, abych pak mohl říct všem těm dětem v dětských domovech: Vidíte, já to zvládl, není to nic, co by nešlo," popisuje jednu ze svých motivací Svačina, který je v prvním ročníku na oboru sociální a masová komunikace.

Loni na podzim na sebe upozornil, když napsal krátkou reportáž o tom, jak děti z jemnického dětského domova musely několik dní čistit budovu, chodníky a trávníky, když se k nim na návštěvu chystala Livia Klausová, jejíž nadace domov podporuje.

Okolo jeho reportáže se vzápětí z různých stran vyrojila kritika. Svačinova reportáž vadila dětskému domovu i první dámě. Ta podle týdeníku Respekt, který spor zmapoval, dokonce Svačinovi osobně zavolala.

"Ptala se mě, jak si dovoluju takhle očerňovat svůj domov, proč o něm píšu ve chvíli, kdy tam byla ona. Já jsem jí v jedné chvíli s omluvou skočil do řeči a řekl jí, že můj článek nepochopila, že jsem vůbec nepsal o ní, a ona se strašně rozčílila, jak někdo může říct, že to nepochopila, když ona je první dáma," cituje Respekt Svačinu.

Chceme se rychle osamostatnit, proto se nehrneme na vysokou

Podle Svačiny je jedním z důvodů, proč většina dětí zamíří z dětských domovů spíše než na vysokou do práce, hlavně snaha osamostatnit se. "Chtějí se osamostatnit. Vydělat si peníze na život mimo domov. Tam je od rána do večera přesně daný časový harmonogram, který každému po čase začne lézt na nervy," vysvětluje.

Připouští také, že na soukromé škole, kde studuje, často naráží na rozdíl mezi ním a ostatními, dost často bohatšími studenty. Školné se tu pohybuje kolem třiceti tisíc za semestr. "Nerad bych to řekl hanlivě, ale je pravda, že se tam setkávám s lidmi, kteří jsou více při penězích. Mají jiné priority, ale do rozhovoru s nimi se i tak vždycky rád pustím," připouští vysokoškolák.

Gracián Svačina
Gracián Svačina

Sám to má s financemi těžké. Na školu se dostal díky Nadaci Terezy Maxové, která mu platí v plné výši školné. Denně musí vystačit s 85 Kč na jídlo a pro sebe má ještě tři stovky kapesného na měsíc. 

Svačina se trochu rozpovídá i o svých rodičích. "Otec má vychozenou jen zvláštní školu. Strašně kouří a je mu všechno jedno. Pro mě to byl vždycky negativní vzor. Od začátku jsem věděl, že nechci žít jako on. Byl to pro mě velký tahák, abych něčeho dosáhl," uzavírá.

Článek vznikl ve spolupráci se studentským portálem www.studenta.cz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video