Evžen Snítilý

Evžen Snítilý - Poslanec Evžen Snítilý přichází na jednání náchodské organizace ČSSD. (3. března 2008) | foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Webový seznam agentů kontrarozvědky usvědčuje i poslance Snítilého

  • 197
Poslanec Evžen Snítilý je evidován jako agent Vojenské kontrarozvědky. Ta za komunistického režimu spadala pod Státní bezpečnost. Poslanec dříve své angažmá v kontrarozvědce popíral, nyní lze ale nalézt informace o něm i dalších spolupracovnících na internetové adrese www.abscr.cz.

Databáze bývalé komunistické vojenské kontrarozvědky zahrnuje 309 registračních protokolů, které obsahují záznamy zhruba o 140 tisících lidech.

Ředitel archivu Ladislav Bukovszký uvedl, že hlavním důvodem zpřístupnění záznamů je snaha o maximální transparentnost.

Protokoly obsahují jména lidí z celého Československa, o něž se vojenská kontrarozvědka zajímala. Jsou tam jak prověřované osoby, tak spolupracovníci, uvedl zástupce ředitele archivu Martin Pulec.

Ředitel Archivu bezpečnostních složek Ladislav Bukovszky

Nejstarší ze zveřejněných protokolů pochází z roku 1954, nejmladší z roku 1989. Jednotlivé osoby lze v databázi vyhledávat podle příjmení.

Vojenská kontrarozvědka měla vytvořit z armády poslušný nástroj politické moci. Mezi její hlavní úkoly patřilo odhalování aktivit západních tajných služeb, velezrady, teroru, diverze, nepřátelské propagandy či příprav zběhnutí.

Soustřeďovala nejen zpravodajské, ale i policejní pravomoci. K metodám její práce patřily provokace, brutální výslechy i fyzické a psychické mučení. Zrušena byla v roce 1990.

V roce 2001 vyšlo najevo, že části pracovníků vojenské kontrarozvědky byla počátkem 90. let neoprávněně vydána lustrační osvědčení.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video