Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | foto: CVVM SOU AV ČR

Nejvyšší důvěře občanů se těší starostové, ukázal výzkum CVVM

  • 34
Podle výsledků výzkumu provedeného Centrem pro výzkum veřejného mínění při Sociologickém ústavu Akademie věd důvěra k některým ústavním institucím v září oproti červnu mírně vzrostla, poklesla v případě hejtmanů a krajských zastupitelstev. Nejvyšší důvěru mají starostové. Mezi hlavní důvody vědci řadí narůstající spokojenost s politickou i ekonomickou situací či zlepšující se hodnocení životní úrovně.

Prezidentovi republiky v září tohoto roku vyjádřilo důvěru 51 procent občanů, tedy stejně jako v červnu, nedůvěru naopak 46 procent respondentů.

Mladí chtějí žít na dluh

Nové, koncem června jmenované vládě Andreje Babiše, jíž 12. července Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru, důvěřovalo v září 39 procent veřejnosti, nadpoloviční většina, konkrétně 56 procent občanů, vládě nedůvěřovala. V červnu jí nedůvěřovalo 59 procent dotázaných.

Poslanecká sněmovna měla v září důvěru 29 procent dotázaných, 64 procent jí nedůvěřovalo. Senátu podle statistik důvěřovalo 32 procent občanů, nedůvěra naopak činila 59 procent.

Na krajské a magistrátní úrovni byla důvěra a nedůvěra statisticky vyrovnaná, mírně vychýlená na straně důvěry. Lidé však méně věří hejtmanům, kterým v porovnání s červnem 2018 důvěra klesla o 4 procenta. Podstatně lépe jsou na tom obecní zastupitelstva, zastupitelstva městských částí a starostové, jimž důvěřuje více než třípětinová většina občanů.

Spokojenost spojená s životní úrovní

„Podrobnější analýza ukázala, že spokojenost s politickou situací roste se zlepšujícím se hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti, se zlepšujícím se hodnocením ekonomické situace v ČR a s rostoucí spokojeností se svým
životem celkově. Spokojenější nebo méně nespokojení s politickou situací jsou voliči ANO či ČSSD, ti, kdo důvěřují všem zkoumaným institucím, a lidé zajímající se o politiku. Vyšší nespokojenost nebo nižší spokojenost naopak vyjadřují voliči KSČM, rozhodní nevoliči, ti, kdo ústavním institucím nedůvěřují, a lidé, kteří se o politiku „vůbec nezajímají“,“ uvedl Jan Červenka z Centra pro výzkum veřejného mínění.

S politickou situací v Česku bylo spokojeno 21 procent občanů, nespokojenost vyjadřovaly asi dvě pětiny, tedy 41 procent dotázané veřejnosti.
 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video