Výzkum: Nejlépe se žije na jihu Česka

  • 48
Více než polovina Jihočechů si nedovede představit, že by bydlela na jiném místě Česka. Naproti tomu každý pátý obyvatel Ústeckého kraje by se s lehkým srdcem odstěhoval. Ukázal to průzkum, kterého se zúčastnilo patnáct tisíc lidí.

Jaroslav Zámečník několik roků studoval v jiném kraji, než odkud pochází. Rok pracoval v zahraničí - v Portugalsku, Španělsku či Spojených státech. Vždy však věděl, že se vrátí do Buchlovic u Uherského Hradiště. Vlastně si nedovedl ani představit, že by to bylo jinak.

"Nevím, jak mám jednoduše vysvětlit, proč jsem se vrátil. Mám prostě k Buchlovicím vztah," říká dvaatřicetiletý speciální pedagog. "Vztah k tradicím, které se tu udržují celé generace. Je to i kvůli zdejší krajině," dodává muž, který svůj postoj k Buchlovicím a okolí dokládá i tím, že je členem místního folklorního spolku.

Nejlépe na jihu, nejhůře na severozápadě
Podobně by o svém poutu k Jihomoravskému kraji zřejmě hovořila téměř polovina lidí, kteří zde žijí. Jižní Morava totiž patří společně s jižními Čechami k regionům, k nimž mají jejich obyvatelé nejsilnější vztah.

Vyplynulo to z průzkumu, který loni provedla společnost STEM. Během jednoho roku oslovila téměř patnáct tisíc obyvatel ve všech regionech Česka.

Zatímco nejspokojenější byli lidé na jihu země, nejkritičtější k místu, kde žijí, jsou naopak obyvatelé severozápadních Čech - Ústecka a Karlovarska. Dvaadvacet procent obyvatel Ústeckého kraje například odpovědělo, že by se z regionu odstěhovalo s lehkým srdcem.

"Sever Čech má dlouhodobě negativní image a lidé stále zdejší region vnímají jako místo, kde se žije špatně. Souvisí to s koncentrací těžkého průmyslu i nedostatkem pracovních míst," tvrdí Otto Sedláček, sociolog a starosta Vražkova u Roudnice nad Labem.

"Ale ani sever Čech není všude stejný. Řekl bych, že nejkritičtější ke svému okolí jsou lidé na Mostecku," dodává.

Nemám práci, odejdu
Shodně mluví i ředitel společnosti STEM Jan Hartl. Podle něj ovlivňuje vztah lidí k místu, kde žijí, hned několik věcí. "Jsou to především rodinné vztahy. Na jižní Moravě často žijí příbuzní hned ve vedlejších vesnicích. Na sever Čech se naopak přistěhovali lidé z různých míst republiky," řekl Hartl.

"Vliv má i to, jaké si člověk vybuduje v místě bydliště postavení, jaký tam má majetek nebo jestli má dobrou práci. Na severozápadě Čech je vysoká nezaměstnanost a lidé to vnímají negativně," dodal.

Jeho slova částečně potvrzuje také Jaroslav Zámečník. "Když jsem dělal v Americe, potkal jsem řadu Čechů. Ti, kteří pocházeli z Ostravska nebo Ústecka, v zahraničí většinou z ekonomických důvodů zůstali. Oproti těm z jižní Moravy či jižních Čech, kteří se chtěli vrátit domů," řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video