Hostem Rozstřelu  je předseda Senátu Miloš Vystrčil. (23. června 2020)

Hostem Rozstřelu je předseda Senátu Miloš Vystrčil. (23. června 2020) | foto: Michal RůžičkaMAFRA

Po Vystrčilově cestě bude jedno, zda velvyslanec sedí v Pekingu, nebo na Marsu

  • 1008
Velmi omezené negativní dopady na Českou republiku bude mít návštěva šéfa Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu, odhadují analytici. Podle Ivany Karáskové z Asociace pro mezinárodní otázky to ale pocítí český velvyslanec v Pekingu Vladimír Tomšík. „Bude jedno, jestli sedí v Pekingu, nebo na Marsu. Nikdo se s ním nebude chtít setkat,“ řekla Karásková.

Podle ní vzniká nesprávně atmosféra strachu, že Čína nějak strašně potrestá Českou republiku kvůli tomu, že předseda Senátu nepodlehl tlaku, aby nejezdil na Tchaj-wan.

„Čínská přítomnost v našem regionu je nadhodnocena,“ uvedla při představení publikace „Cukr a bič: nástroje prosazování čínského vlivu v České republice“, kterou spolu s ní napsal Filip Šebok.

Čína podle ní na rozdíl od Ruska příliš nezná české prostředí. Země ani nemají společná témata ve světové politice a jsou geograficky vzdálené. To všechno podle Karáskové snižuje možnosti Pekingu nějak účinně trestat Česko za to, že se nebude chovat podle jeho představ. 

Maximální dopad do 1 % HDP, uvedl Semerák

Ekonom z institutu CERGE-EI Vilém Semerák uvedl, že v případě celkového ekonomického embarga ze strany Číny by dopad na Českou republiku byl maximálně necelé jedno procento hrubého domácího produktu.

„K čemu může Čína sáhnout? Nejpravděpodobnější reakce je zakleknutí a hrozba podobného jednání pro vybrané české firmy působící v Číně, neformální embargo zacílené na vybrané vlivnější exportéry či firmy se známou značkou, cestovní omezení pro vybrané české subjekty či omezení pro budoucí cesty čínských turistů do České republiky,“ uvedl Semerák.

Čína se podílí jen z 0,42 procenta na zahraničních investicích v Česku. Vývoz do Číny se na celkovém českém vývozu podílí zhruba 1,5 procenta a od roku 2017 tento podíl i hodnota vývozu stagnuje.

„Celkové makroekonomické dopady budou zřejmě relativně malé a zvládnutelné. Budeme ale také zřejmě čelit značnému mediálnímu úsilí tyto dopady patřičně zveličit,“ uvedl analytik.

S Vystrčilem i sedm senátorů a vdova po Kuberovi

Šéf horní komory parlamentu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil se na cestu vydá v sobotu. Přepraví ho stroj tchajwanských aerolinek.

Součástí senátní delegace bude 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička, předseda zahraničního výboru Pavel Fischer, předseda zdravotního výboru Lumír Kantor a senátoři Petr Šilar, Lumír Aschenbrenner, Tomáš Goláň a Pavel Štohl. Cesty se rovněž účastní zástupci českých firem, vědy a kultury.

Na Tchaj-wan, který Čína považuje za součást svého území a podrážděně reaguje na kontakty na mezinárodní úrovni s představiteli Tchaj-wanu, s Vystrčilem poletí také Věra Kuberová, vdova po zesnulém předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi, který cestu také plánoval. Vystrčil se na ostrově setká s tchajwanskou prezidentkou, předsedou tamního parlamentu a některými ministry.

23. června 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video