Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Moravu čekají tropická vedra, Čechy zasáhnou silné bouřky

  • 110
Ve čtvrtek rozdělí počasí Česko na poloviny. Zatímco na Moravě a ve Slezsku vystoupají teploty až ke 33 stupňům, do Čech přijdou silné bouřky. Výstraha meteorologů platí od čtvrtečního brzkého odpoledne.

"Zvlněná studená fronta bude postupovat z Německa do Čech a ve čtvrtek odpoledne ovlivní počasí u nás. Před ní k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihu," uvedl Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Ve čtvrtek odpoledne a večer se proto v Čechách vyskytnou bouřky doprovázené ojediněle přívalovými srážkami, napršet může během jedné až šesti hodin až 30 milimetrů. Přidají se i kroupy a vítr v nárazech o síle až 72 kilometrů za hodinu.

Výstraha před bouřkami platí pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký a Ústecký kraj od čtvrtečních 14 hodin do páteční třetí ráno.

Výstraha jiného rázu platí pro Moravu. Lidé v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji se musejí připravit na velmi vysoké teploty - odpoledne vystoupají až na 29 až 33 stupňů.

Meteorologové radí v souvislosti s vedrem omezit fyzickou aktivitu a nepobývat na přímém slunci. Při bouřkách radí zajistit kvůli větru okna a dveře a upevnit volně položený nábytek, jako jsou zahradní židle nebo slunečníky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video