QR kód, ilustrační snímek

QR kód, ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ve Vyškově vznikne památník padlým z první světové války s QR kódem

  • 11
Vyškov bude mít památník padlým vojákům, který vznikne letos u příležitosti stého výročí konce první světové války. Jeho cena bude přibližně 1,3 milionu korun. Bude unikátní tím, že lidé všech 150 jmen obětí války z Vyškova najdou ve svém chytrém telefonu, do kterého si je načtou pomocí QR kódu.

V tiskové zprávě o památníku informoval mluvčí Vyškova Michal Kočí. Vyškov zatím památník věnovaný obětem první světové války nemá. Půjde o sochu ženy objímající prázdný kabát svého muže, milence. Sochu udělá čtyřiapadesátiletý zlínský akademický sochař Radim Hanke. 

Jeho návrh rada města vybrala na základě posouzení komise. Figura ženy může také vyjadřovat anděla smíření nebo pietu, kdy Panna Marie drží mrtvé tělo svého syna Ježíše. „Ztráta dítěte je pro ženu vždy nejbolestivější. Asociací může být víc, je na každém, co si představí. Symbol je nicméně jednoznačný: nesmyslnost války,“ zdůraznil akademický sochař, který už začal pracovat na přípravných modelech.

Před rokem zemřelo 12 lidí. Merkelová odhalila památník obětem terorismu

Socha vysoká 210 centimetrů bude osazená na 60 centimetrů vysokou umělou terénní podnož ve tvaru nízké čtyřboké pyramidy, jejíž seříznutá špice vytvoří plato pro vlastní sochu. 

Dílo bude pevně spojeno se zemí. Čelní stěnu podnože ve tvaru trojúhelníku budou tvořit kamenné desky, stejně jako horní rovnou plochu pyramidy. Poslouží k pokládání květin, bude na ní také vytesaný nápis „Obětem první světové války“. U zbylých tří podnoží se počítá se zatravněním. 

„Umístěná bude na vyškovském hřbitově poblíž vstupu. Ztvárnění památníku padlým je velmi vydařené, vkusné a srozumitelné,“ uvedl starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD).

Půjde o památník bez jmen padlých. „Velký počet údajů by snížil jeho estetickou úroveň, zároveň jsou v datech padlých a tvarech jejich příjmení různé nejasnosti,“ uvedl místostarosta Vyškova Karel Jurka (ODS). Celkem jde o 150 jmen. K dispozici nicméně bude takzvaný QR kód, který uživatele chytrého telefonu dostane k dalším informacím, včetně seznamu padlých vojáků. Socha by měla být hotova v polovině roku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video