Výpadek proudu uvěznil lidi v lanovce

  • 2
Janské Lázně - Půl hodiny nejistoty zažili lidé na Trutnovsku, cestující lanovou dráhou z Janských Lázní na Černou horu. V kabinkách vysoko nad zemí je uvěznil výpadek elektrické energie. Porucha na vedení trápila severní část Královéhradeckého kraje několik desítek minut. Přesnou příčinu poruchy se zatím odhalit nepodařilo.

"Cestující v lanovce nesli poruchu statečně. Zmatek nastal jen u pokladen, kde se čekající okamžitě začali domáhat vrácení jízdného," řekl Petr Hynek ze společnosti Mega Plus, která lanovou dráhu provozuje.

Pokud by výpadek proudu trval delší dobu, nebyl by podle něj pro obsluhu lanovky problém, dopravit lidi do výstupní stanice. "Pro tyto případy máme k dispozici náhradní naftový agregát, který obvykle tak dvakrát za zimu musíme použít. Tentokrát to ale nebylo nutné," dodal Hynek.

Provoz lanovek ve Špindlerově Mlýně a v Peci pod Sněžkou výpadek proudu neohrozil, protože stály kvůli silnému větru. "Na Sněžce se rychlost větru pohybuje kolem sta kilometrů za hodinu. Oba úseky lanové dráhy proto už od rána nejezdí," informoval ředitel lanovky v Peci pod Sněžkou Jiří Martinec.

Výpadek proudu způsobila porucha na dvou přívodních linkách z Polska, jimiž proudí elektřina do Trutnova a odtud dál do Police nad Metují a do Náchoda.

"Nebývá ale obvyklé, aby vypadly obě linky najednou. Pokud přestane fungovat jen jedna, dokáže ji druhá nahradit," vysvětlil technický ředitel Východočeské energetiky Pavel Filipi.

Provoz zdravotnických zařízení porucha neohrozila. "Nemocnice má pro tyto případy připravené náhradní zdroje energie, takže výpadek proudu neměl na chod oddělení žádný vliv," sdělil ředitel Státní oblastní nemocnice v Trutnově Martin Limburský.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video