Sousoší Cyrila a Metoděje a dřevěný kostelíček na Radhošti. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

V červenci se počasí zmírní, nejteplejší bude týden začínající svátky

  • 1
Konec června přinese podle meteorologů ještě tropy i silné bouřky. V červenci se už ale počasí pravděpodobně zmírní, mělo by se ochladit a srážek by mělo postupně ubývat. Relativně nejteplejší by měl být příští týden. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V úterý podle meteorologů hrozí opět silné bouřky, tentokrát především v západní polovině Česka. První červencový den ve čtvrtek se však již výrazně ochladí. Na západě Čech klesnou nejvyšší denní teploty až na 18 stupňů a ve zbytku země na 20 až 24 stupňů.

Nejdřív přijdou tropické teploty, potom silné bouřky, varují meteorologové

Podobné teploty pak budou i na přelomu tohoto a příštího týdne. Celkově budou teploty ve čtyřech týdnech ode dneška do 25. července podle ČHMÚ odpovídat dlouhodobým průměrům pro toto období.

„Relativně nejteplejší vychází týden od 5. do 11. července s průměrem nejnižších nočních teplot kolem 13 stupňů Celsia a průměrem nejvyšších denních teplot kolem 25 stupňů Celsia,“ oznámili pracovníci ústavu.

Více na Počasí iDNES.cz

Objem srážek bude nejprve nadprůměrný, ale koncem července už klesne pod dlouhodobý průměr. „Hned v prvním týdnu bude úhrn kolem 25 milimetrů, jelikož se vyskytnou přeháňky a bouřky, i velmi silné. V dalších týdnech bude srážek méně s úhrny kolem 18, na konci období kolem 10 milimetrů,“ uvedl ČHMÚ ve svém měsíčním výhledu počasí.

Měsíční výhled

ČHMÚ vydává měsíční výhledy bez přesných údajů o teplotách a množství očekávaných srážek, dlouhodobé předpovědi totiž nejsou spolehlivé a často nevycházely. Výhledy udávají jen očekávaný trend ve vývoji počasí a celkový charakter počasí, tedy pravděpodobnost srážek a teplot v porovnání s průměrem.

Podrobný měsíční výhled najdete na webu ČHMÚ, s orientací v grafech vám pomůže náš návod.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video