Aparatura na testování katalytických vlastností nanočástic

Aparatura na testování katalytických vlastností nanočástic | foto: Jana Plavec, Akademie věd ČR

Výdaje na výzkum a vývoj loni poprvé činily dvě procenta HDP

  • 4
Výdaje na výzkum a vývoj loni meziročně vzrostly o 7,5 procenta na 121,9 miliardy korun. Poprvé dosáhly dvou procent hrubého domácího produktu, řekli v úterý na tiskové konferenci Martin Mana a Marek Štampach z Českého statistického úřadu. Česko se podle nich v podílu výdajů na výzkum a vývoj na HDP řadí na desáté místo v Evropské unii.

Většina výzkumu a vývoje se provádí v podnikatelské sféře. Loni se jím zabývalo 2 800 podniků a jejich výdaje na tuto činnost dosáhly 76,6 miliardy. Peníze vynaložené na výzkum a vývoj v podnikatelské sféře také v posledních deseti letech nejdynamičtěji rostly. Ve vysokoškolském sektoru byly výdaje na výzkum a vývoj 24,7 miliardy korun, ve vládních výzkumných institucích 20,3 miliardy korun.

V minulém roce šlo do výzkumu a vývoje z domácích a zahraničních veřejných zdrojů 47,8 miliardy korun. Zdroje EU se na této částce podílely 7,8 miliardy korun. Zbývající prostředky byly vynaloženy ze soukromých zdrojů, tvořily 60 procent veškerých nákladů na vědu a výzkum.

Konzervativci v šoku. Biden přijal nebinárního experta na jádro

Loni bylo ve výzkumu a vývoji aktivních 122 tisíc pracovníků. Jejich podíl na celkové zaměstnanosti činil 1,6 procenta, a dosáhl tak průměru EU. Za posledních deset let se zvýšil o 0,6 procentního bodu.

Ženy byly mezi pracovníky ve výzkumu a vývoji zastoupeny ze 30 procent, což je pod evropským průměrem. Podle ČSÚ je to způsobeno především tím, že v Česku mají významné zastoupení v podnikatelském sektoru provádějícím vlastní výzkum ta odvětví, ve kterých tradičně převažují muži.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video