Strejdové. Vychovatel Petr Dušek z domova v Dolní Čermné, který funguje jako...

Strejdové. Vychovatel Petr Dušek z domova v Dolní Čermné, který funguje jako byt pro malou skupinu. | foto: Petr Topič, MAFRA

Dětské domovy mají málo vychovatelů. Musejí umět zastoupit lékaře i policistu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Téměř každé dítě, které k nám přijde, si prošlo traumatickou zkušeností, která je poznamenala. A proto naše práce musí být vždycky hodně specifická. Každé dítě na těžké zážitky reaguje jiným způsobem. Někdy jsou to emoční výlevy, jindy se děti pouštějí do konfliktů s ostatními, začíná vyprávět třiatřicetiletý Filip Novák. V dětském domově v Nymburku pracuje jako vychovatel už pět let.
Bez mámy a táty

„Člověk to musí ustát, být nad věcí. Vnitřně musí být hodně vyrovnaný,“ říká Novák. Přiznává, že některé situace mu ze začátku dělaly potíže. Musel si uvědomit, kde má své limity. „Nemůžeme je spasit, ale můžeme dělat maximum, co je v našich silách,“ zdůrazňuje Novák. Děti by třeba rád bral častěji na výlety.

Vnitřní síly musí mít vychovatelé opravdu hodně. V Česku jich totiž na zhruba pět tisíc dětí v dětských domovech není dostatek.

Potřebovali bychom mít v domovech kromě jiných i lékařský personál. V dnešní době, kdy je polovina dětí psychiatricky medikovaných, podáváme my vychovatelé léky. To bychom neměli, medikaci nerozumíme.

Alois Daněkvychovatel v dětském domově v Klánovicích

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Bez mámy a táty

Video